AI KONKURENCIJA

Google najavio program umjetne inteligencije zvan Bard

Autor: Redakcija
event 07.02.2023.
Foto: Shutterstock

Google radi na konkurentu OpenAI-jevom chatbotu ChatGPT. „Eksperimentalna konverzacijska AI usluga” zove se Bard i testira je ekskluzivna skupina ljudi.

Službeno je: Google radi na ChatGPT konkurentu po imenu Bard.

Googleov izvršni direktor, Sundar Pichai, najavio je projekt u jučerašnjem postu na blogu, opisujući alat kao „eksperimentalnu konverzacijsku AI uslugu” koja će odgovarati na upite korisnika i sudjelovati u razgovorima. Softver je zasad dostupan samo grupi pouzdanih testera prije nego što postane šire dostupan javnosti u nadolazećim tjednima.

Bard može biti odušak za kreativnost i lansirna rampa za znatiželju, pomažući vam da devetogodišnjaku objasnite nova otkrića NASA-inog svemirskog teleskopa James Webb ili saznate više o trenutno najboljim napadačima u nogometu, a zatim vježbati kako biste nadogradili svoje vještine.

Sundar Pichai

Pichai također napominje da Bard „koristi informacije s weba kako bi pružio svježe, visokokvalitetne odgovore”, sugerirajući da bi mogao odgovoriti na pitanja o nedavnim događajima – nešto s čime se ChatGPT trenutačno bori.

Užurbana objava i nedostatak informacija o Bardu izdajnički su znakovi „šifre crveno” pokrenute u Googleu prošlogodišnjim lansiranjem ChatGPT-a. Iako temeljna tehnologija ChatGPT-a nije revolucionarna, odluka OpenAI-ja da sustav učini besplatno dostupnim na webu izložila je milijune ovom novom obliku automatiziranog generiranja teksta. Učinak je bio bombastičan, potičući rasprave o utjecaju ChatGPT-a na obrazovanje, posao i – ono što je od posebnog interesa za Google – budućnost internetskih tražilica.

Iako Google ima isrcpno stručno znanje u vrsti umjetne inteligencije koja pokreće ChatGPT (štoviše, izumio je ključnu tehnologiju – transformer koji je ‘T’ u GPT-u), tvrtka je do sada imala pažljiviji pristup dijeljenju svojih alata s javnosti. Google je prethodno učinio LaMDA, jezični model koji podupire Bard, dostupnim putem svoje aplikacije AI Test Kitchen. No ova je verzija iznimno ograničena, može generirati samo tekst povezan s nekoliko upita.

Kao i drugi tehnološki divovi, Google je bio je oprezan u odnosu na neprovjerenu umjetnu inteligenciju. Veliki jezični modeli poput LaMDA i GPT-3.5 (koji pokreće ChatGPT) imaju dobro dokumentirane tendencije izbacivanja toksičnih sadržaja poput govora mržnje i samouvjerenog iznošenja lažnih informacija, toliko da je jedan profesor usporedio takve sustave s „generatorima sranja”.

Nadolazeće lansiranje Barda označava korak promjene u Googleovom pristupu ovoj tehnologiji. U svom postu na blogu, Pichai naglašava da će Google kombinirati „vanjske povratne informacije s našim vlastitim internim testiranjem kako bi osigurao da Bardovi odgovori zadovoljavaju visoku razinu kvalitete, sigurnosti i utemeljenosti na informacijama iz stvarnog svijeta.” Međutim, više-manje je zajamčeno da će sustav činiti pogreške, i to možda ozbiljne.

U međuvremenu, Google također naglašava da već ugrađuje AI u svoje brojne proizvode, uključujući pretraživanje. Tijekom proteklih nekoliko godina Google je koristio umjetnu inteligenciju za sažimanje sve više rezultata pretraživanja, izvlačeći informacije s web stranica umjesto da dopušta korisnicima da sami kliknu i istražuju.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava