NOVI ANDROID

Google izbacio prvu beta verziju Androida 15

Autor: Redakcija
event 15.04.2024.
Foto: Shutterstock

Želite pogledati što Vam donosi Googleov nadolazeći Android 15? Sada je prilika! Google je izbacio prvu javnu beta verziju novog Android operativnog sustava, čineći ga dostupnim svima koji imaju podržani Pixel uređaj.

U nedavnom postu na blogu programera za Android, Googleov potpredsjednik inženjeringa, Dave Burke, istaknuo je neke od uzbudljivih značajki i poboljšanja koja dolaze s Androidom 15. Ovaj novi OS korisnicima obećava poboljšanu privatnost i sigurnost, bolju pristupačnost i uglađenije iskustvo s aplikacijama.

Donosimo vam pregled nekih ključnih značajki.

Aplikacije od ruba do ruba

Aplikacije dizajnirane za Android 15 automatski će ispuniti cijeli zaslon, eliminirajući potrebu da programeri ručno podešavaju svoj kod. To znači da ćete vjerojatno vidjeti više aplikacija koje koriste puni zaslon vašeg uređaja.

Uglađenija NFC tehnologija

Beskontaktno plaćanje pomoću Google Walleta preko NFC-a bit će još lakše i pouzdanije u Androidu 15. Aplikacije će moći detektirati pritiske otisaka prstiju na podržanim uređajima kako bi osigurale sigurne transakcije.

Podešavanje razmaka među znakovima

Android 15 poboljšat će prikaz teksta za jezike poput kineskog i japanskog učinkovitijim rukovanjem razmacima.

Arhiviranje aplikacija

Korisnici Androida sada mogu osloboditi prostor za pohranu arhiviranjem aplikacija instaliranih s Google Playa, a Android 15 će ovaj proces učiniti još lakšim dodavanjem podrške na razini OS-a.

Profiliranje upravljano aplikacijama

Programeri će imati pristup novim alatima u Androidu 15 za učinkovitije prepoznavanje i rješavanje problema s performansama unutar svojih aplikacija.

Poboljšana Brailleova podrška

TalkBack, Googleov čitač zaslona, sada će nuditi poboljšanu kompatibilnost sa širim rasponom Brailleovih zaslona preko USB i Bluetooth veza.

Bolje upravljanje end-to-end enkripcijom

Android 15 uvest će novi alat za pomoć korisnicima u upravljanju i provjeri javnih ključeva koje koriste njihovi kontakti, čime se jača sigurnost.

Zaštićena pozadinska aktivnost

Dodatne značajke u Androidu 15 spriječit će zloćudne aplikacije da ometaju druge aplikacije ili dobiju neovlašteni pristup funkcijama uređaja.

Da biste isprobali Android 15 beta na svom Pixel uređaju, posjetite web stranicu Android Beta, prijavite se svojim Google računom i provjerite ispunjava li Vaš telefon uvjete.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava