FTX-ov „kralj kripta” proglašen krivim za prijevaru vrijednu više milijardi dolara

Autor: Redakcija
event 03.11.2023.
Foto: Shutterstock

Sam Bankman-Fried, osnivač propale mjenjačnice kriptovaluta FTX, osuđen je po sedam točaka, uključujući internetsku prijevaru, zavjeru za počinjenje internetske prijevare i zavjeru za pranje novca.

Sam Bankman-Fried osnovao je tvrtku FTX potaknut nezadovoljstvom drugim mjenjačnicama koje je koristila njegova tvrtka za trgovanje kriptovalutama, Alameda Research. Međutim, prema Komisiji za vrijednosnice i burzu SAD-a, FTX je bio prevarantska firma od samog početka.

Optužbe protiv Bankman-Frieda uključuju zlouporabu i pronevjeru depozita klijenata FTX-a. U optužnici se navodi da je unatoč značajnim ulaganjima u cilju promicanja FTX-a i njegove sestrinske tvrtke FTX.US kao sigurnih platformi za ulaganje u kriptovalute, financijsko stanje FTX-a imalo deficit od više milijardi dolara zbog njegove nepropisne upotrebe sredstava klijenata iz mjenjačnice. Taj je novac Bankman-Fried preusmjerio kako bi uložio milijarde dolara, kupio nekretnine vrijedne 200 milijuna dolara te isplatio Alamedinim vjerovnike.

Foto: Sam Bankman-Fried / Shutterstock

Cijela je operacija razotkrivena nakon što je portal CoinDesk objavio izvješće o Alamedinoj financijskoj situaciji u studenom 2022., koje je otkrilo blisku vezu između FTX-a i Alamede, pri čemu značajan dio bilance čini FTT token koji je izdavao FTX. Ovaj je članak doveo do toga da izvršni direktor kripto tvrtke Binance, Changpeng “CZ” Zhao, bivši investitor u FTX, odluči prodati svoje udjele u FTT-u. Nakon toga FTX je bankrotirao, a Bankman-Fried podnio ostavku.

Točno godinu dana od CoinDeskovog izvješća o bilanci, njujorška porota donijela je osuđujuću presudu po svim optužbama s kojima se suočio osramoćeni izvršni direktor, konkretno:

  1. internetska prijevara (wire fraud) klijenata FTX-a
  2. zavjera za počinjenje internetska prijevare nad klijentima FTX-a
  3. internetska prijevara zajmodavaca za Alameda Research
  4. zavjera za počinjenje internetske prijevare nad zajmodavcima za Alameda Research
  5. zavjera za počinjenje prijevare s vrijednosnicama investitora u FTX
  6. zavjera za počinjenje robne prijevare (commodities fraud) nad kupcima FTX-a u vezi s kupnjom i prodajom kriptovaluta i zamjenama
  7. zavjera za pranje novca.
Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava