INSTRUMENT CEF

EU dodijelila još dvije milijarde eura za 5G

Autor: Redakcija
event 29.07.2021.
Foto: Shutterstock

U sklopu Instrumenta za povezivanje EUROPE (CEF) osigurano je dodatnih dvije milijarde eura za projekte bazirane na 5G tehnologijama.

Europski parlament podržao je dokument koji je ukupno vrijedan 30 milijardi eura, a kojim će se financirati prometni, energetski i digitalni projekti. Naglasak je u planu stavljen na prometnu infrastrukturu, infrastrukturu za opskrbu alternativnim gorivima i uvođenje mreže 5G na važnim prometnim rutama i to u cilju da projekti budu gotovi do 2030.

Većina sredstava, točnije 60 posto novca CEF-a uložit će se u zelene projekte, pri čemu je naglasak na promet jer za njega je izdvojeno 23 milijarde eura, pet milijardi eura za projekte u području energetike i dvije milijarde eura za digitalne projekte.

U digitalnom sektoru CEF će podupirati razvoj projekata od zajedničkog interesa kao što su sigurne i zaštićene digitalne mreže vrlo velikog kapaciteta i 5G sustavi te digitalizaciju prometnih i energetskih mreža.

-Instrumentom za povezivanje Europe financiraju se ključni projekti prekogranične povezivosti i obnovljive energije među državama članicama te će se Europi omogućiti da napravi korak prema digitalnom i klimatski neutralnom gospodarstvu. To je ključno kako bismo osigurali da u budućnosti ostanemo konkurentni- pojasnila je Izvjestiteljica Odbora za industriju, istraživanje i energetiku Henna Virkkunen.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava