DANAS OTVOREN NATJEČAJ

Država kupnju električnih automobila financira sa 70.000 kuna

Autor: Marina Šunjerga
event 10.06.2021.
Foto: Shutterstock

Otvoren je natječaj za poticaje za kupnju električnih, hibridnih automobila ili pak vozila s pogonom na vodik. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u ovom ciklusu ima budžet od čak 105 milijuna kuna za građane, a svi se mogu prijaviti već od osam sati.

Potencijalni kupci moći će odabrati među 86 marki i 499 modela vozila, a uz automobile tu su razna vozila poput  električnih motocikala pa i kamiona. 

Za električne automobile i dostavna vozila može se dobiti do 70.000 kuna bespovratnih sredstava, odnosno do 40 posto vrijednosti.  Subvencioniraju se automobili čija se cijena kreće uglavnom od  89 tisuća  pa do 250 tisuća kuna. Zanimljivo je da će se poticati čak i kupnju luksuznih električnih automobila pa se može uz pomoć državnih kuna kupiti  Porsche Taycan, Audi e-tron i Audija RS e-tron GT.

U Fondu ističu da je interes za energetski učinkovita  vozila iz godine u godinu sve veći, kao i broj takvih vozila na hrvatskim cestama, a pokazuju to i podacima. Dok je u  Hrvatskoj  2012. godine bilo svega 13 električnih automobila u 2020. godini ih je registrirano preko 1.300. 

Lista vozila koje se može subvencionirati kupci mogu pronaći na stranici vozimoeko.fzoeu.hr, na kojoj su navedena i prodajna mjesta za pojedine modele vozila. U ovom natječaju ne vrijedi pravilo najbržeg prsta već se potencijalni kupci trebaju registrirati i rezervirati svoj automobil pri čemu će dobiti potvrdu s rednim brojem prijave. 

Novost natječaja je plaćanje predujma. Kupci će tako morati na prodajnom mjestu platiti predujam od sedam posto traženih sredstava Fonda, za koja račun neće moći biti izdan prije 10. lipnja. Nakon odobrenja sufinanciranja kupci više neće moći mijenjati marku ni model marke vozila, već će jedine izmjene biti moguće u opremi vozila. Pritom je kod plug-in hibrida potrebno voditi računa o eventualnom povećanju emisija CO2 pojedinog modela s promjenom paketa opreme.

Rezervacije će biti moguće dok god iznos rezerviranih sredstava u prijavnoj aplikaciji ne dosegne 90 milijuna kuna, a dostupnost sredstava moći će se pratiti u realnom vremenu na stranici vozimoeko.fzoeu.hr. Svi kojima bude odobreno sufinanciranje imat će rok od devet mjeseci za realizaciju kupnje i dostavu zahtjeva za isplatu s potpunom dokumentacijom.

S obzirom na to da kao obveznik javne nabave javni sektor ne može sudjelovati u takvom modelu sufinanciranja, Fond će do kraja lipnja za njih objaviti poseban Javni poziv, vrijedan 15 milijuna kuna, a prijave će zaprimati putem postojećeg Fondova sustava za e-prijavu.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava