ANALIZA

Do 2026. u pametnim bolnicama 7,4 milijuna umreženih uređaja

Autor: Redakcija
event 26.01.2022.
Foto: Shutterstock

Implementacijom 5G mreža očekuje se revolucija u medicini pa ne čudi da svjetska istraživanja najavljuju da bi u idućih nekoliko godina mogli imati sve više pametnih bolnica i povezanih zdravstvenih uređaja. Tako Juniper Research očekuje da će se do 2026. godine povezati čak 7,4 milijuna uređaja IoMT (Internet of Medical Things).

Drugim riječima, predviđa se oko 3.850 povezanih uređaja u svakoj pametnoj bolnici.

To će biti rast povezanih medicinskih uređaja od 231 posto u odnosu na postojeće stanje jer je sada poezano 3,2 milijuna medicinskih uređaja. Koncept IoMT-a uključuje pružatelje zdravstvenih usluga koji koriste povezane uređaje kao što su senzori za daljinsko praćenje i kirurška robotika kako bi poboljšali njegu pacijenata, produktivnost medicinskog osoblja i operativnu učinkovitost bolničkih timova. Istraživanje procjenjuje kako će pametne bolnice u SAD-u i Kini biti globalni predvodnici usvajanje IoMT uređaja te da će u Kini čak 41 posto svih povezanih uređaja u svijetu. Kina i SAD su već sada predvodnice digitalizacije u medicini, a tijekom pandemije učinjeni su veliki iskoraci prema modernizaciji zdravstva.

Iako jesu predvodnici, Zapadna Europa i dalje je lider kada se govori o udjelu osoba s elektroničkim zdravstvenim podacima pa tako više od 80 posto građana na tom području pripada u tu skupinu, dok Istočna i središnja Europa te Azija imaju 40 posto do 60 posto osoba s elektroničkim zdravstvenim podacima. SAD se kreće na razini od 60 do 80 posto dok su očekivano najgori podaci u Africi, a iznenađuje nizak postotak udjela građana s elektroničkim zdravstvenim podacima u Južnoj Americi.

Pred medicinom u idućih pet godina je izazov provođenja daljinskog praćenja pacijenata, a za nju je nužna 5G mreža jer zahtijeva niske latencije i velike propusne veze kako bi se osiguralo da prijenos zdravstvenih podataka pacijenata nije prekinut ili izobličen.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava