POPIS STANOVNIŠTVA 2021.

Digitalizacija u praksi: Putem e-građanina popišite se sami!

Autor: Redakcija
event 07.09.2021.
Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj će od sredine rujna krenuti popis stanovništva, a velika novost koja nas očekuje je što je Državni zavod za statistiku omogućio građanima da sami unesu sve podatke koje ta velika akcija uključuje

Naime, od 13. rujna do 26. rujna putem e-građanina svatko će moći upisati podatke za sebe i za sve svoje ukućane. To je veliki korak prema digitalizaciji društva obzirom da su sve dosadašnje popise obavljali isključivo popisivači na temelju osobnog razgovora s ispitanicima. U ovom digitalnom popisu popisivači će obići samo one građane koji se nisu samopopisali.

Kako se popisati?

U procesu samopopisivanja građani imaju mogućnost digitalnim putem ispuniti upitnike o svom stanu i kućanstvu te o svim članovima kućanstva.

Za svako kućanstvo jedna osoba daje sve podatke, a tiču se detalja o kućanstvu, stanu u kojem živite i članovima vašeg kućanstva te naravno vašim osobnim podacima. Sadržaj u popisnici e-ispitanik može mijenjati sve dok je ne zaključa i pošalje.

Kako pristupiti samopopisivanju?

Na stranici Popisa kliknite na poveznicu samopopisivanje, koja će Vas preusmjeriti na sustav e-Građani.

Elektronička usluga NIAS-a (Nacionalnoga identifikacijskoga i autentifikacijskog sustava) zatražit će Vašu autentifikaciju i pristup Vašim osobnim podacima.

Kada kliknete na ikonu “Pristajem”, izaberite vjerodajnicu, registrirajte se, pročitajte uvjete upotrebe, potvrdite da ste punoljetni i počnite sa samopopisivanjem.

Što nakon samostalnog popisivanja?

Nakon uspješnog zaključavanja i slanja popisnice e-ispitanik prijavom u sustav za samopopisivanje može vidjeti samo jedinstvenu šifru (kod) generiranu u trenutku predaje popisnice, koja služi kao dokaz o uspješnoj predaji popisnice i koju će e-ispitanik dati popisivaču pri terenskom popisivanju.

Tajnost podataka

Prema Zakonu o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (NN, br. 25/20, 34/21), podaci prikupljeni u Popisu koji se izravno ili neizravno mogu dovesti u vezu s fizičkom osobom na koju se odnose statistički su povjerljivi i službena su tajna.

Surađujući u ovome probnom istraživanju, pomoći ćete da Državni zavod za statistiku dobije kvalitetne informacije radi unaprjeđenja kvalitete podataka i ispitivanja novih mogućnosti za učinkovitije prikupljanje podataka Popisa 2021.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava