GOOGLE I/O 2023.

Devet najvećih najava na konferenciji Google I/O

Autor: Redakcija
event 12.05.2023.
Foto: Shutterstock

Ovogodišnja Google I/O konferencija donijela je pregršt novosti, uključujući tri nova Pixel uređaja i napretke iz područja umjetne inteligencije.

Google je u srijedu završio svoj I/O konferenciju za developere u Kaliforniji , gdje je najavio neka prilično velika ažuriranja svoje Pixel linije i demonstrirao svoja najnovija dostignuća u umjetnoj inteligenciji. Ako niste imali priliku gledati događaj uživo, zaokružili smo sve glavne vijesti koje su proizašle iz ključnog izlaganja.

Tri nova dodatka Pixel liniji

Googleov Pixel hardver bio je u središtu pozornici tijekom konferencije kako su lansirana tri nova proizvoda: Pixel Fold, Pixel Tablet i pristupačniji Pixel 7A.

Pixel Fold od 1.799 dolara označava Googleov prvi ulazak na scenu sklopivih uređaja, s 5,8-inčnim OLED vanjskim zaslonom koji se otvara u veći 7,6-inčni zaslon koji je također OLED panel s brzinom osvježavanja od 120 Hz. Tu je i novi 11-inčni Pixel tablet čija je cijena 499 USD. Uređaj funkcionira kao tipični tablet te kao pametni zaslon zahvaljujući priloženoj magnetskoj stanici za punjenje koja služi i kao zvučnik.

Naposljetku, Google je ažurirao svoju ponudu A-serije srednjeg cjenovnog ranga dodavši Pixel 7A. Baš kao Pixel Fold i Pixel Tablet, uređaj ima Googleov Tensor G2 čip, zajedno sa 6,1-inčnim 1080p zaslonom koji može raditi do 90Hz. Osnovna verzija telefona košta 499 dolara, ali neki operateri će nuditi skuplju opciju od 549 dolara koja podržava milimetarski val (mmWave).

Google Tražilica dobiva kratke preglede koje pokreće AI

Google Tražilica dobiva veliko ažuriranje u obliku nečega što se zove AI kratki pregled (eng. AI snapshot). Nakon što se uključite u novu značajku pod nazivom Search Generative Experience (SGE), moći ćete vidjeti odgovore koje pokreće AI na samom vrhu rezultata pretraživanja za neke upite, što može pružiti više konteksta vašem pretraživanju. Zatim možete suziti izbor prikazanih informacija pomoću dodatnih pitanja.

Ove AI preglede pokreće najnovija verzija Googleovog velikog jezičnog modela (LLM) pod nazivom PaLM 2, također najavljen na I/O konferenciji. Novi model već pokreće 25 Googleovih usluga, uključujući chatbot Bard, a dolazi s poboljšanjima u rasuđivanju, kodiranju i prijevodu.

Bard dostupan svima

Govoreći o Bardu, Google je objavio da je njegov AI chatbot sada dostupan svima, bez obzira na to jeste li bili na listi čekanja. Tvrtka također dodaje mnoštvo novih značajki, poput podrške za japanski i korejski jezik i lakši način izvoza generiranog teksta u Google Dokumente i Gmail.

Tu su i novi tamni način rada i značajke vizualnog pretraživanja. Google planira dodati još više funkcionalnosti u budućnosti – uključujući generiranje AI slika pomoću Adobeovog AI generatora (Firefly) te integraciju s uslugama trećih strana kao što su OpenTable i Instacart.

Android dobiva opcije prilagodbe koje pokreće AI

AI prevladava i u drugim mogućnostima. Google je najavio da također Android također dobiva nove značajke koje pokreće umjetna inteligencija. Jedna od njih, nazvana Magic Compose, „živjet će” unutar Androidove aplikacije Poruke (Messages) i dati vam mogućnost odgovaranja na poruke koristeći odgovore koje predlaže AI.

Također dodaje značajku koja će vam omogućiti korištenje AI-a za izradu personalizirane pozadine. Umjesto odabira iz skupa unaprijed pripremljenih opcija, uskoro ćete moći opisati sliku koju će vaš uređaj potom generirati pomoću Googleovog modela difuzije teksta u sliku. Osim toga, Google sljedeći mjesec lansira ekskluzivnu značajku za Pixel koja vam omogućuje da prilagodite svoj uređaj uz novu „kinematografsku pozadinu” koja dodaje dubinu jednoj od vaših postojećih fotografija.

Novi i poboljšani pametni sat

Iako Wear OS 3 još nije u potpunosti uveden, Google se već sprema za Wear OS 4. Google je najavio da će ažurirani OS doći s poboljšanim trajanjem baterije, načinom na koji korisnici mogu sigurnosno kopirati i restaurirati svoje satove, kao i novim značajkama pristupačnosti.

Osim toga, Wear OS 4 omogućuje bolju integraciju s pametnim domom uz prilagodbu osvjetljenja, upravljanje medijskim sadržajem i animiranim pregledima obavijesti kamere – sve sa svog ručnog sata. Wear OS 4 zasad je dostupan samo u pregledu i emulatoru za programere, dok se dostupnost široj javnosti očekuje kasnije ove godine.

Obnovljena aplikacija Google Home

Redizajnirana aplikacija Google Home više nije samo u javnom pregledu uz pozivnicu i postala je dostupna svima od četvrtka, 11. svibnja. Remontirana aplikacija dolazi s velikim poboljšanjima, uključujući bolje sučelje kamere, novu karticu Favoriti i podršku za mnoštvo novih vrsta uređaja.

Nova značajka Google Tražilice pruža odgovore od stvarnih ljudi

Google je sigurno shvatio da ogroman broj korisnika dodaje „Reddit” svojim pretragama jer uvodi novu značajku Perspectives koja uključuje odgovore s Reddita, Stack Overflowa, YouTubea, osobnih blogova i drugih web stranica.

Google Fotografije dobivaju Magic Editor

Nova AI značajka za uređivanje omogućuje vam da značajno poboljšate svoje fotografije, npr. povećate nebo, pomičete osobu ili objekt i uklonite ljude u pozadini. Bit će dostupna u ranom pristupu odabranim korisnicima Pixela kasnije ove godine.

Predstavljen Duet AI za Workspace

U sklopu I/O konferencije Google je također najavio novo ime za paket AI alata koje donosi u Dokumente, Tablice, Prezentacije, Meet i Gmail: Duet AI. Iako vam ove značajke Workspacea omogućuju stvari poput sastavljanja e-pošte ili generiranja slika iz teksta u Prezentacijama, trenutno su dostupne samo onima koji se prijave na listu čekanja.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava