Deutsche Telekom sada nudi 5G roaming u više od 40 zemalja

Autor: Redakcija
event 04.07.2022.
Foto: Shutterstock

Korisnici Deutsche Telekoma ove godine sa sobom na godišnji odmor nose 5G! Standard brzih mobilnih komunikacija dostupan je i u inozemstvu, za što je DT sklopio ugovore sa 63 partnera, baš na vrijeme za početak turističke sezone.

Korisnici u preko 40 zemalja sada mogu surfati uz 5G. To uključuje zemlje s vlastitim inačicama nacionalnih telekoma poput Poljske, Hrvatske, Mađarske, Češke, Slovačke, Grčke, Austrije i SAD-a. Zahvaljujući roamingu, 5G mreža također je dostupna korisnicima Telekoma u Francuskoj, Španjolskoj, Švicarskoj, Italiji i Kini.

Roaming znači da svatko s njemačkom SIM karticom također može surfati ili telefonirati u stranoj mobilnoj mreži. Kada putuju unutar Europske unije ili u Ujedinjeno Kraljevstvo i Švicarsku, korisnici nastavljaju koristiti svoju domaću tarifu pod istim uvjetima i s istom kvalitetom kao u Njemačkoj. Preduvjet za to je da roaming partner to učini tehnički dostupnim. Također je potreban pametni telefon koji podržava brzi standard i tarifni plan 5G.

Ako se radi o odredištu unutar EU-a, korisnici se već neko vrijeme nisu morali bojati dodatnih troškova za roaming: EU je 2017. ukinula naknade za roaming za privremena međunarodna putovanja u zemlje članice, kao i Norvešku, Island i Lihtenštajn. Otada više nema dodatnih troškova roaminga za pozive, SMS poruke i mobilni internet.

Za putovanja izvan EU-a DT nudi dodatne Travel-Mobil opcije. Pregled troškova se ne gubi tijekom putovanja. EU kontrola troškova automatski prekida internetsku vezu u inozemstvu na iznos od 59,50 € i ponovno na iznos od 119 €. Telefonski pozivi i SMS i dalje su mogući. Korisnici odlučuju hoće li nastaviti surfati s unaprijed postavljenom opcijom „Worldwide” ili rezervirati drugu opciju roaminga.

Trenutačno oko 75 milijuna ljudi već može koristiti 5G mrežu u Njemačkoj, što znači da je 92% njemačkog stanovništva pokriveno 5G-om. Odsada, DT u tu svrhu koristi i novu frekvenciju u svojoj 5G mreži: 700 megaherca, čime poboljšava mobilnu pokrivenost posebice u ruralnim područjima. Tako više korisnika može biti online u isto vrijeme.

Dodatnih deset MHz širokopojasnog pristupa dostupno je isključivo za 5G – osiguravajući kratko vrijeme preuzimanja (downloada). Više od 3.000 antena odašilje na novoj 5G frekvenciji, što podrazumijeva otprilike 1.100 lokacija.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava