EKSPANZIJA

Deutsche Telekom nastavlja intenzivno razvijati 5G i LTE mreže

Autor: Redakcija
event 21.07.2022.
Foto: Shutterstock

Deutsche Telekom istaknuo je da 92 % kućanstava može pristupiti njihovoj 5G mreži. Njemački operator tvrdi da je proširio svoje mobilne usluge na čak 855 lokacija diljem zemlje u proteklih sedam tjedana, dodavši 5G kapacitete na 123 lokacije.

U priopćenju europski je operater isto tako naveo da je izgradio 194 nove LTE lokacije, dok su dodatni LTE kapaciteti osigurani na 538 lokacija diljem zemlje.

Telekom trenutno koristi frekvencije od 3,6 GHz za pružanje 5G usluga na više od 2000 lokacija diljem Njemačke. Neki od gradova u kojima telekomunikacijska kompanija nudi 5G putem spektra od 3,6 GHz su Aachen, Augsburg, Berlin, Bonn, Braunschweig, Bremen, Darmstadt, Dortmund, Duisburg, Düsseldorf, Essen, Frankfurt/Main, Hamburg, Hannover, Jena, Kiel, Köln, Leipzig, Ludwigsburg, München, Nürnberg, Saarbrücken, Schwerin, Stuttgart, Wiesbaden i Wolfsburg.

Deutsche Telekom je istaknuo da 92 posto kućanstava već može pristupiti njihovoj 5G mreži, dok LTE pokrivenost doseže 99 posto njemačkog stanovništva.

Walter Goldenits, direktor tehnologije u Telekomu Deutschland, izjavio je: „Trenutno više od 100.000 antena odašilje signal na više od 34.000 lokacija u mreži Telekoma. Svake godine dodaje se više od 1500 novih lokacija, posebice na području autocesta i željezničkih pruga. Njemačku opskrbljujemo 5G-om, našim novim standardom u mobilnoj mreži, i već postižemo pokrivenost kućanstava od 92 posto. Ali idemo dalje: do 2025. 99 posto kućanstava moći će surfati našom 5G mrežom.”

Prošlog mjeseca Deutsche Telekom rekao je da prvi put koristi spektar u rasponu od 700 MHz za pružanje 5G-a. Europski operater rekao je da korištenje pojasa od 700 MHz poboljšava pokrivenost mobilnim komunikacijama u ruralnim područjima diljem Njemačke.

Dodali su da više od 3000 antena na oko 1100 lokacija trenutno odašilje 5G putem frekvencija od 700 MHz.

Deutsche Telekom je primijetio da nove frekvencije imaju potencijal za bolju pokrivenost u zatvorenom prostoru jer niže frekvencije mogu bolje prodrijeti kroz zgrade i zidove.

S ovim novim dodatkom, sada nude 5G usluge putem tri različite frekvencije. Uz frekvenciju od 700 MHz, postoje još dva radiopojasa: 3,6 GHz i 2,1 GHz.

Telekom je početkom srpnja 2019. pokrenuo svoju 5G mrežu u ograničenom broju gradova diljem Njemačke.

Prošlog je tjedna Deutsche Telekom objavio prodaju 51 posto GD Towersa (dio telekomunikacijskih stupova u njihovom vlasništvu u Njemačkoj i Austriji) Digital Bridgeu i Brookfieldu za 17,5 milijardi eura (17,58 milijardi dolara).

Prema uvjetima ugovora, Telekom Deutschland i Magenta Austria i dalje će imati neograničen pristup pasivnoj mobilnoj infrastrukturi GD Towersa putem povoljnih dugoročnih ugovora o najmu. Operateri će također imati pristup strateški kritičnim „zlatnim mjestima”, kao i povlašteni pristup slobodnim kapacitetima za buduće nadogradnje mreže.

Njemački telekom je rekao da će ovaj novi scenarij omogućiti ubrzanje put prema ciljanom udjelu od 50,1 posto dioničkog kapitala u T-Mobile US.

U travnju je Deutsche Telekom povećao svoje učešće u američkom T-Mobileu nakon što je platio 2,4 milijarde dolara japanskom teleoperateru SoftBank Group.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava