SPORAZUM ZA TEHNOLOŠKI NAPREDAK

Darko Horvat: 5G mora biti dostupan svima, ne zbog mode nego zato što bez toga nema napretka

Autor: Redakcija
event 26.10.2021.
Na fotografiji: Ministar Darko Horvat. Foto: Ranko Šuvar / CROPIX

„5G će morati biti dostupan svima, probili smo led i moramo uvesti nove mreže diljem Hrvatske, ne samo zbog ‘zabave’ ili ‘mode’, nego zato što je teško zamisliti bilo kakvu industrijsku investiciju bez brzih komunikacijskih sustava”.

Riječi su to ministra graditeljstva Darka Horvata prilikom svečanog potpisivanja Sporazuma o suradnji za tehnološki napredak i gospodarsku konkurentnost Republike Hrvatske. Obećao je Horvat da politika neće zazirati od svega što je novo, već gledati da takve inovacije što brže uđu u Hrvatsku pojašnjavajući da su u državi svjesni da i nakon 5G-a dolaze nove mreže. Naposljetku je istaknuo da dinamika razvoja 5G mreže mora biti jasno akceptirana u Hrvatskoj te da je njegovo ministarstvo spremno ubrzati i modificirati izdavanje građevinskih i lokacijskih dozvola kako bi ubrzali izgradnju infrastrukture za 5G.

Vlada daje snažnu podršku razvoju 5G-a pa je tako i resorni ministar Oleg Butković istaknuo da su povezanost i komunikacija ključ razvoja 21. stoljeća, a preduvjet za njih je infrastruktura.

Zagreb, 261021. Potpisivanje Sporazuma o suradnji za tehnološki napredak i gospodarsku konkurentnost Republike Hrvatske. Na fotografiji: Ministar Oleg Butković. Foto: Ranko Šuvar / CROPIX

„Vlada se strateški opredijelila za uravnoteženu politiku razvoja širokopojasnih usluga. Uvođenje mreže pete generacije čimbenik je dostupnosti širokopojasnog interneta svih kućanstvima”, rekao je Butković.

Sporazum su podržali svi dionici tržišta; država, privatni sektor i regulator. Poslodavci udruženi u HUP poručili su da je krenula nova tehnološka budućnost Hrvatske te istaknuli da moramo osigurati da budemo ispred drugih jer imamo potencijale i znanja za iskorak.

Dopredsjednik udruge HUP ICT Tomislav Makar podsjetio je kako je ICT sektor i u ovom zahtjevnom periodu pokazao da stabilno raste, dvoznamenkastim brojkama.

„Hrvatska je bila prisiljena preko noći digitalno se transformirati, uspjeli smo uslijed pandemije i potresa osigurati velike kapacitete za rad od kuće, edukaciju i kupovinu na daljinu, ali i zabavu. ICT se pozicionirao kao pomoć za sve industrijske domene, od turizma do kupovine na daljinu”, rekao je Makar te istaknuo da tehnološka transformacija može uspjeti ako se ICT sektor i država približe u zajedničkom cilju.

Zaključno je poručio da je kičma ICT-a dobra povezivost i dostupnost širokopojasnog interneta, pri čemu ključnu ulogu igra 5G mreža, bez čega neće biti ubrzane transformacije privatnog i javnog sektora niti premošćivanja jaza koji postoji između urbanih i ruralnih sredina.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava