BUDUĆNOST NOVCA

Da izbjegne enormne bankarske naknade Salvador uveo Bitcoin kao sredstvo plaćanja

Autor: Marina Šunjerga
event 14.06.2021.
Foto: Shutterstock

Jesu li kriptovalute budućnost novca ili će biti usvojene u novčani sustav uz regulaciju nacionalnih institucija, dilema je koja stoji pred financijskim sektorom.

Jedno je sigurno, kriptovalute, među kojima je najpopularnija Bitcoin, ne mogu se ignorirati kao činjenica i sve više nacionalnih novčanih sustava ozbiljno razmišlja o kreiraju službene politike prema digitalnim valutama.
Najdalje je otišla srednjoamerička država Salvador, koja nema nacionalnu valutu. Prije nekoliko dana, su postali prva zemlja na svijetu koja je uvela Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja. Tamošnji predsjednik Bukele zagovara korištenje Bitcoina jer bi, po njegovu mišljenju, to moglo zaštititi devizne doznake iseljenika od ekstremno visokih naknada u dolarskim transferima. Kako Salvador ima veliku emigraciju, i samim time visoke volumene novčanih doznaka prema domaćem stanovništvu iz SAD-a, visina bankarskih provizija – koje sežu i do 20 posto transakcije – velik je nacionalni problem. Bitcoin, koji nema takvih naknada, rješenje je tog specifičnog problema.

Ova vijest o maloj državi koja se dosjetila načina kako prevladati problem previsokih naknada bankarskih institucija ne bi bila globalno važna da nije došla u vrijeme kada se diljem svijeta otvara tema plaćanja naknada i zahtjeva klijenata za jeftinijim i bržim bankarenjem. Stoga salvadorski primjer možemo uzeti kao pionirski pokušaj uvođenja kriptovaluta i tog načina transferirana novca kao podlogu za ono što će kroz iduće desetljeće dočekati cijeli svijet. Prema zakonu koji je donio Salvador, tvrtke će morati prihvaćati Bitcoin kao sredstvo plaćanja za robe i usluge. U toj kriptovaluti bit će moguće plaćati i poreze. Financijski regulatori upozoravaju da Bitcoin olakšava pranje novca i ostale nezakonite radnje, što je uglavnom i najveća zamjerka kritičara kriptovaluta. Međutim, kako je i sam Bukele argumentirao, kriminalci već naveliko koriste američki dolar i ostala novčana sredstva za pranje novca.

Da Salvador nije izoliran slučaj pokazuju brojni primjeri diljem svijeta, od Bitcoin bankomata do trgovina koje ga već prihvaćaju kao valutu. Stoga je interesantan obrnut smjer kojeg je nedavno zauzeo Elon Musk. Naime, nakon što je Tesla u siječnju kupila Bitcoine u vrijednosti od čak 1,5 milijardi dolara i najavila kako počinju primati ovu virtualnu valutu za kupovinu svojih automobila, Musk se predomislio i u svibnju kazao da ipak neće primati kriptovalute te da se Tesle neće moći kupovati Bitcoinima. Kao razlog naveli su to što se za rudarenje i transakcije Bitcoina sve više koriste fosilna goriva, pogotovo ugljen, što ima štetan utjecaj na okoliš. Međutim, proteklog vikenda Musk je reterirao izjavivši da će Tesla ponovno početi primati Bitcoine kao platežno sredstvo “jednom kada budu imali potvrdu razumnog korištenja čiste energije za rudarenje”, pri čemu je naglasio da bi to trebalo biti oko 50 posto korištenja zelene energije. Kako svaka Muskova objava oko kriptovaluta utječe i na burze, čini se da je i ova najava imala blagi utjecaj na vrijednost Bitcoina, koja je u posljednja 24 sata porasla za oko 12 posto, odnosno za oko 20 tisuća kuna.

Analitičari su uvjereni da će Bitcoin ne samo opstati na tržištu, već da će mu cijena i rasti, pa bi do 2030. mogla skočiti na nevjerojatnih pola milijuna dolara, najavljuje Jeremy Liew, prvi ulagač u Snapchat. Čak i da ne postigne tu vrijednost, nego da se zadrži na nižim razinama, ipak možemo predvidjeti da će popularnost kriptovaluta rasti i širiti krug korisnika, kao i da će veliki financijski sustavi biti pod pritiskom prilagodbe poslovne politike novim oblicima valuta koje nude korisnicima brojne prednosti.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava