INOVACIJE IZ LAS VEGASA

CES 2024: Rezime najuzbudljivijih tehnoloških trendova

Autor: Redakcija
event 16.01.2024.
Foto: Shutterstock

Donosimo vam najznačajnije inovacije iz Meke potrošačke elektronike!

Consumer Electronics Show (CES) 2024, završio je prošli tjedan, privukavši više od 135.000 sudionika iz 150 zemalja, uključujući 4.300 izlagača, 1.400 startup tvrtki i 1.000 govornika u 250 sesija. Kao najveći sajam potrošačke elektronike, CES je kroz povijest postavljao ritam tehnološkom krajoliku nadolazeće godine, s legendarnim proizvodima kao što je 1979. bilo računalo Atari 800, 1981. CD, a 2014. 4K streaming.

Iako je CES poznat po svojim zapanjujućim otkrićima, ne znači svaka demonstracija tržišni uspjeh. Na ovogodišnjem događaju prikazano je mnoštvo inovacija, uključujući vrhunske televizore, pametne uređaje, računala, automobile, prostorno računalstvo i još mnogo toga.

Televizori: Era transparentnosti

Južnokorejski elektronički div LG predstavio je LG Signature OLED T, 77” prozirni 4K OLED TV kroz koji možete vidjeti kada je isključen. Samsung je također predstavio transparentne OLED i MicroLED televizore. Samsungov MicroLED TV zasjenio je sve svojim dizajnom bez rubova i svjetlinom, nudeći uvjerljivu alternativu LG-jevom proizvodu, koji će biti i cjenovno pristupačniji kada se pojavi na tržištu 2024. godine.

NVIDIA: Pioniri AI-ja i grafike

NVIDIA je tijekom svog posebnog obraćanja prije početka CES-a predstavila tri nove grafičke kartice, koje istovremeno služe kao čipovi za igrice i lokalni razvoj umjetne inteligencije. Tvrtka je posebno istaknula svoju ponudu AI softvera, demonstrirajući svoja partnerstva u različitim sektorima.

AMD i Intel poluvodiči: Bitka se nastavlja

AMD je lansirao seriju mobilnih procesora Ryzen 8040, opremljenih RDNA 3 integriranom grafikom i XDNA AI neuronskim procesorskim jedinicama. S druge strane, Intel je uzvratio s pet novih Core HX platformi 14. generacije, najavljujući bitku poluvodiča usmjerenu na mobilne računalne čipove.

AI: Inovacije koje nadilaze generativni AI

Na ovogodišnjem CES-u naglasak je stavljen na značaj umjetne inteligencije i generativne umjetne inteligencije. Telefon rabbit r1, po cijeni od 200 dolara, revolucionira ljudsku interakciju s pametnim telefonima koristeći inovativnu tehniku temeljenu na posebno izrađenom velikom akcijskom modelu (LAM-u).

Volkswagen je najavio predinstalaciju OpenAI-jevog ChatGPT-a u svojim vozilima, dok je Amazon je predstavio novu verziju Alexe vođenu generativnom umjetnom inteligencijom.

Robotika: Pametni kućni asistenti i više

Posjetitelji su mogli vidjeti Samsungov ažurirani Ballie, osobnog kućnog pomoćnika s poboljšanim mogućnostima. LG je predstavio AI agenta za iskustvo „doma bez rada”, sposobnog za obavljanje kućanskih poslova.

Mobiteli, periferni uređaji i dodaci: Inovativni dizajn

Istaknuti proizvodi uključivali su Samsungov koncept preklopnog telefona koji se može savijati i unatrag, ASUS ROG Phone 8, Sonyjeve naočale mješovite stvarnosti za prostorno računalstvo, ASUS sklopivi prijenosni monitor i tipkovnicu Clicks za iPhone, koja budi nostalgiju za nekada popularnim BlackBerry telefonima.

CES 2024 prikazao je dinamičan krajolik tehnološkog napretka, postavljajući teren za ono što obećava da će biti uzbudljiva godina u polju potrošačke tehnologije.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava