5G VS. AVIONI

Brige zračnih prijevoznika oko 5G mreže možda su konačno gotove

Autor: Redakcija
event 04.09.2023.
Foto: Shutterstock

Delta Air nedavno je dovršila potrebne nadogradnje svoje zrakoplovne opreme, čime se signalizira kraj strahovima da bi 5G signali mogli dovesti do značajnih prekida u zračnom prometu.

Kako piše Reuters, Delta je uspješno ažurirala radio visinomjere u svojoj aktivnoj floti zrakoplova, a ova će se nadogradnja također proširiti na zrakoplove koji su podvrgnuti redovnom održavanju. Kao odgovor na tu vijest, iz Delte tvrde da će ovo ažuriranje eliminirati sva ograničenja povezana s vremenskim prilikama za njihove zrakoplove.

Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) prethodno je izrazila zabrinutost da bi određeni 5G signali mogli ometati visinomjere koje koriste piloti za mjerenje blizine tla tijekom uvjeta slabe vidljivosti. Iako visinomjeri i 5G bazne stanice rade na različitim dijelovima spektra, FAA je bila zabrinuta zbog moguće zabune signala u određenim visinomjerima. Ovo neslaganje dovelo je do spora između telekomunikacijskih tvrtki i Savezne uprave u vezi s aktivacijom 5G mreža i njihovom jačinom signala u blizini zračnih luka.

U konačnici su prijevoznici uspjeli aktivirati 5G signale u većini područja, ali su nastavili ograničavati upotrebu signala oko zračnih luka sve dok zračne tvrtke ne ažuriraju svoje visinomjere. Počevši od srpnja, zrakoplovnim tvrtkama zabranjeno je slijetanje zrakoplova u određenim situacijama slabe vidljivosti ako njihovi visinomjeri nisu ažurirani, što je izazvalo upozorenja američkog ministra prometa Petea Buttigiega o mogućim kašnjenjima i otkazivanjima letova. Delta je bila časna iznimka, sa 190 zrakoplova koji još uvijek nemaju ažurirane visinomjere.

Sada, dovršetkom ovih ažuriranja visinomjera za Deltine zrakoplove, čini se da je dilema oko 5G zračnog prijevoznika konačno riješena.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava