5G I AVIONI

SAD upozorava na moguća kašnjenja letova zbog nadogradnje 5G opreme

Autor: Redakcija
event 27.06.2023.
Foto: Shutterstock

Ministar prometa Pete Buttigieg u petak je upozorio na moguća kašnjenja od 1. srpnja za avione koji tek trebaju prilagoditi svoje radio visinomjere za interferencije 5G C-pojasa.

Prema izvješću The Wall Street Journala, počevši od 1. srpnja, zrakoplovi bez naknadno opremljenih osjetljivih radarskih visinomjera u SAD-u neće moći sletjeti u uvjetima slabe vidljivosti. Ovaj zahtjev, iako nije povezan s postojećim sigurnosnim problemom, odgovor je na povećanu snagu 5G mreža američkih bežičnih tvrtki. Zabrinutost je da bi jači signali iz tih mreža mogli ometati radio valove koje koriste radarski visinomjeri za određivanje visine zrakoplova.

Provedba poboljšanja 5G mreže suočila se s kašnjenjima i raspravama između Savezne komisije za komunikacije (FCC) i Savezne uprave za zrakoplovstvo (FAA). Prvobitno planirano za siječanj 2022., povećanje snage je odgođeno do srpnja 2022. Na kraju je postignut kompromis između bežičnih operatora i FAA-a, postavljajući rok za 1. srpnja 2023.

Otprilike 80 posto domaćih zrakoplova već je prošlo potrebnu nadogradnju visinomjera. Međutim, neki veliki prijevoznici, kao što su Delta i JetBlue, još uvijek imaju dio svoje flote koji treba prilagoditi novim zahtjevima. Kao razlog odgađanja navode se problemi s lancem opskrbe. S druge strane, United, Southwest i American Airlines izvijestili su da će ispoštovati rok sa svim svojim zrakoplovima. Što se tiče međunarodnih letova koji ulaze u SAD, oko 65 posto zrakoplova već ima ažurirane visinomjere, a zrakoplovne će tvrtke dati prednost korištenju tih zrakoplova kad god je to moguće.

Američki ministar prometa Buttigieg izrazio je zabrinutost zbog mogućnosti kašnjenja ili otkazivanja zbog novih zahtjeva, naglašavajući to kao najveći predvidljiv problem koji utječe na performanse tijekom ljeta. Opseg utjecaja uvelike će ovisiti o vremenskim uvjetima, iako je vrijedno napomenuti da se nema predstojećih snježnih oluja.

Do veljače 2024. svi će avioni u SAD-u morati imati ažurirane visinomjere, bez obzira na uvjete vidljivosti.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava