UDARAC PO DŽEPU

Brazilski sud kaznio Apple s 19 milijuna dolara jer ne isporučuje punjače s iPhone telefonima

Autor: Redakcija
event 19.10.2022.
Foto: Shutterstock

Tehnološka tvrtka tvrdi da ta praksa ima za cilj smanjenje emisije ugljika.

Brazilski sud prošli je tjedan kaznio Apple u iznosu od 100 milijuna reala (19 milijuna dolara) i presudio da punjači moraju dolaziti s novim iPhoneima koji se prodaju u zemlji.

Građanski sud u Sao Paulu presudio je protiv Applea u tužbi koju je podnijela udruga zajmoprimaca, potrošača i poreznih obveznika, koja tvrdi da tvrtka zlorabi prodaju svog vodećeg proizvoda bez punjača.

„Očito je da, pod opravdanjem ‘zelene inicijative’, tuženik potrošaču nameće obaveznu kupnju adaptera za punjač koji su prethodno isporučivani uz proizvod”, stoji u presudi suca Caramura Alfonsa Francisca.

Ovo nije prvi put da je Apple kažnjen u Brazilu zbog izostavljanja punjača uz svoje telefone. U ožujku prošle godine izdana je kazna od 2 milijuna dolara jer iPhone 12 nije uključivao punjač. Brazilsko Ministarstvo pravosuđa nedavno je naredilo Appleu da prestane prodavati iPhone bez punjača u njihovoj državi, tvrdeći da tvrtka prodaje potrošačima nepotpun proizvod.

Appleova odluka da prestane uključivati punjač uz nove iPhone uređaje ima za cilj smanjiti količinu elektroničkog (i ambalažnog) otpada koji svijet proizvodi. Mnogi potrošači već posjeduju punjač koji će raditi s novim pametnim telefonom, tako da ova praksa američkog diva ispada rasipna. Međutim, Apple namjerava uložiti žalbu na odluku, potvrdio je Reuters.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava