NESTAŠICA ČIPOVA

BMW na dijelu svojih automobila ukida touchscreen

Autor: Redakcija
event 11.11.2021.
Foto: Shutterstock

BMW će razočarati svoje obožavatelje i vjerne kupce šokantnim potezom uzrokovanim svjetskom nestašicom čipova. Jedan od najvećih proizvođača u autoindustriji iz dijela novih vozila povlači zaslone na dodir.

Tako novi BMW-ovi iz serije 3, serije 4 coupe i kabrio, serije 4 Gran Coupe (osim i4), kao i Z4 te X5/X6/X7 (sve verzije, izgubit će i pristup backup asistentu) neko vrijeme neće imati zaslon na dodir. Kupci će kao kompenzaciju od BMW-a dobiti kredit u vrijednosti od 500 dolara, ali taj iznos im neće biti dovoljan za nadogradnju svog automobila zaslonom na dodir u trenutku kada bude dostupan.

Umjesto pomoću zaslona, postavkama vozila upravljat će se iz kontrolera na središnjoj konzoli, koji ima odlike slične touchpadu. BMW će od kupaca tražiti ispunjavanje formulara kako bi bili sigurni da novi kupci znaju da njihova vozila ne dolaze sa zaslonima.

Proizvođači automobila suočavaju se s nevjerojatnim problemima zbog nestašice čipova, pa zaustavljaju proizvodnju, uklanjaju neke značajke iz svojih vozila, ali je najavljeno povlačenje zaslona na dodir čak i u ovom kontekstu drastičan potez, jer je zaslon postao standard u vozilima.

BMW-ovi analitičari procjenjuju da će nestašica čipova uzrokovati probleme još najmanje šest mjeseci, a možda i godinu dana.

Svi proizvođači imaju problema s proizvodnjom pa se isporuka automobila u prosjeku s četiri do šest tjedana prolongirala na 16 do 19 tjedana. U BMW-u isporučuju u tom prosječnom periodu, Tesla 3 isporučuje se i brže dok za neke modele automobila poput Jaguara i Land Rovera kupac može čekati i do godine dana.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava