Big Tech ne trebaju plaćati za uvođenje 5G-a, kaže regulatorno tijelo EU-a za telekomunikacije

Autor: Redakcija
event 25.05.2023.
Foto: Shutterstock

Tijelo europskih regulatora za elektroničke komunikacije (BEREC) stalo je na stranu Big Tech tvrtki, nakon kampanje da se tehnološki divovi primoraju na ulaganja u 5G infrastrukturu.

Europsko regulatorno tijelo za elektroničke komunikacije, BEREC, savjetovalo je Europsku komisiju da ne prisiljava velike tehnološke tvrtke, poznate kao Big Tech, da snose troškove implementacije 5G mreža. Ova preporuka dolazi kao odgovor na kampanje industrijskih udruga kao što su GSMA i ETNO, koje su se zalagala za to da tehnološki divovi financijski doprinesu uvođenju 5G-a.

GSMA, u ime pružatelja telekomunikacijskih usluga, predložila je „mehanizam pravedne raspodjele” koji bi omogućio uravnotežene pregovore između telekomunikacijskih tvrtki i velikih generatora prometa. John Giusti, glavni regulatorni dužnosnik udruge, naglasio je želju industrije da ključne međunarodne tvrtke, koje imaju velike koristi od pristupa europskim potrošačima, plate pošten udio za mrežnu infrastrukturu na koju se oslanjaju.

Telekomi poput Deutsche Telekoma, Orangea i Telefonice lobirali su da tvrtke kao što su Google, Apple, Meta, Netflix, Amazon i Microsoft – koje čine većinu globalnog internetskog prometa – podijele financijski teret izgradnje 5G mreža.

Međutim, u svom odgovoru na istraživačke konzultacije Europske komisije 19. svibnja, BEREC je izrazio zabrinutost da bi obvezni financijski doprinosi velikih pružatelja sadržaja i aplikacija (CAP-ova) pružateljima internetskih usluga (ISP-ovima) nerazmjerno utjecali na manje ISP-ove zbog njihove manje baze korisnika i slabije pregovaračke moći.

BEREC je također naglasio da bi takvi financijski doprinosi mogli smanjiti poticaje za CAP-ove da razvijaju nove sadržaje i aplikacije te potencijalno degradirati kvalitetu postojećih usluga. Osim toga, korisnici CAP-ova, uključujući mala i srednja poduzeća (MSP-ove), mogli bi iskusiti povećanje troškova kao rezultat ovih doprinosa.

Tijelo europskih regulatora za elektroničke komunikacije nadalje je izjavilo da nije pronašlo nikakve dokaze da troškovi operatora nisu bili adekvatno pokriveni.

5G mreže ubrzano se uvode diljem svijeta, a operatori ulažu u širenje i podršku ekosustava.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava