EKSKLUZIVNO:

Telekomi sastavljaju prijedlog da naplate Big Tech tvrtkama uvođenje 5G-a u EU

Autor: Redakcija
event 18.05.2023.
Foto: Shutterstock

Udruge GSMA i ETNO pripremile su svoje zahtjeve u okviru povratne informacije Europskoj komisiji koja je pokrenula konzultacije o ovom pitanju u veljači. Rok za odgovor je petak, 19. svibnja.

Telekomunikacijska industrija predložila je da velike tehnološke tvrtke, odgovorne za više od 5 % vršnog prosječnog internetskog prometa mobilnih operatora, trebaju pridonijeti financiranju 5G-a i širenja širokopojasnog interneta diljem Europe. Procjene industrije pokazuju da će tvrtke kao što su Google, Apple, Meta, Amazon, Netflix i TikTok vjerojatno podlijegati ovim naknadama.

Navedene tehnološke tvrtke zajedno čine više od polovice ukupnog internetskog podatkovnog prometa. Nacrt dokumenta, koji je pregledao Reuters, ali koji još nije objavljen, pripremile su lobističke grupe za telekomunikacije GSMA i ETNO (Udruga europskih operatora telekomunikacijskih mreža), koje predstavljaju 160 operatora u Europi, kao što su Deutsche Telekom, Orange, Telefonica i Telecom Italia.

Telekom operatori već dugo zagovaraju da vodeće tehnološke tvrtke podijele troškove povezane s uvođenjem 5G i širokopojasnog pristupa, s obzirom na to da one generiraju značajan dio internetskog prometa u regiji. Ovo je prvi pokušaj da se definira prag za određivanje kompanija koje bi trebale biti odgovorne za te troškove.

Nacrtom se predlaže jasan prag za uključivanje samo glavnih generatora prometa koji imaju znatan utjecaj na mreže operatora. Prema prijedlogu, „veliki generatori prometa” bile bi tvrtke koje ostvaruju više od pet posto godišnjeg prosječnog prometa operatora, mjereno na razini pojedinačne mreže.

Europska komisija se suzdržala od komentara na tu temu.

Međutim, Meta (bivši Facebook) pozvala je Bruxelles da odbije sve prijedloge koji bi zahtijevali da Big Tech snosi dodatne mrežne troškove. U postu na blogu, Markus Reinisch, Metin potpredsjednik za javnu politiku za Europu, kritizirao je potencijalne naknade kao „poklon privatnog sektora za odabrane telekom operatore”, tvrdeći da bi one obeshrabrile inovacije i ulaganja te narušile konkurenciju.

Meta je pozvala Komisiju da razmotri dokaze, uzme u obzir nedoumice raznih organizacija i brzo odbaci ove pogrešno usmjerene prijedloge.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava