SVJETSKI GOSPODARSKI FORUM 2022.

Big Tech kompanije ulažu milijune u pogrešno klimatsko rješenje

Autor: Redakcija
event 26.05.2022.
Foto: Shutterstock

Tehnologija uklanjanja ugljika koju najjače tehnološke firme financiraju nije namijenjena čak ni rješavanju problema vlastitih emisija.

Alphabet, Microsoft i Salesforce obećaju uložiti 500 milijuna dolara u novu klimatsku tehnologiju koja bi trebala izvlačiti ugljični dioksid iz atmosfere, u svrhu sprečavanja zagrijavanja planeta. Ovo je najnoviji potez Big Techa kako bi potaknuo tu tehnologiju u nastajanju korak naprijed, predstavljajući se kao globalne lidere kada je riječ o poduzimanju mjera protiv klimatskih promjena.

Bez obzira na to, ove tvrtke imaju još puno posla oko vlastitih emisija. Uklanjanje ugljičnog dioksida (CDR) nije rješenje za onečišćenje koje uzrokuju same Big Tech kompanije.

Klimatska kriza je nesumnjivo postala toliko kritična da vodeći klimatski stručnjaci Ujedinjenih naroda priznaju da smanjenje emisije stakleničkih plinova iz fosilnih goriva više neće dostajati. Morat ćemo pronaći načine da smanjimo tone CO2 koji je industrija već izbacila u atmosferu, rečeno je u velikom klimatskom izvješću Ujedinjenih naroda objavljenom u travnju.

Izvješće UN-a, koje objedinjuje konsenzus stotina stručnjaka diljem svijeta, naglašava specifične, ograničene upotrebe CDR-a. Prvenstveno je namijenjen rješavanju naslijeđa onečišćenja koje se nakupilo od industrijske revolucije kao i dijela trenutnih emisija kojih se još uvijek jako teško riješiti korištenjem čistih izvora energije.
Konkretno, UN-ovo izvješće kaže da je CDR za susprezanje preostalih emisija koje je teško smanjiti neizbježno u slučajevima koji ograničavaju globalno zatopljenje na upravljiviju razinu od 1,5 Celzijevih stupnjeva. U žargonu klimatske politike, „preostale emisije koje je teško smanjiti” obično dolaze iz samo nekoliko sektora, uključujući tešku industriju koja proizvodi stvari poput cementa, čelika, aluminija i kemikalija te industriju teškog transporta poput brodarstva i zrakoplovstva.

Podjednak je pritisak na dekarbonizaciju tih industrija kao i Big Tech firmi. Međutim, postoje posebna razmatranja za tešku industriju jer je još uvijek mnogo teže zapaliti peć ili napuniti avion obnovljivim izvorom energije. Baterije nisu dovoljno razvijene da napajaju velike, elektrificirane brodove i avione na velike udaljenosti bez da ih opterećuju. Cement je odgovoran za značajan dio globalnih emisija ugljičnog dioksida, ali dio toga proizlazi iz kemijske reakcije u proizvodnom procesu, a ne iz energije izgaranja. Stoga bi se te vrste industrija, u usporedbi s drugim sektorima, mogle više oslanjati na tehnologije koje uklanjaju CO2 nakon što je već ispušten.

Svjetski gospodarski forum pokrenuo je prošle godine Koaliciju prvih pokretača (eng. First Movers Coalition), čiji su članovi Microsoft, Salesforce i Alphabet, koja nastoji riješiti problem tih emisija koje je teško smanjiti.

No za svakog drugog zagađivača izvan tih sektora koje je teško smanjiti, uključujući Big Tech, očekuje se da bi trebali spriječiti — ako ne i eliminirati — većinu svojih emisija. Tehnološke tvrtke mogu imati neke preostale emisije, možda iz teške industrije u svojim lancima opskrbe, koje će htjeti reducirati nakon što su već u atmosferi. Ali tehnološke tvrtke s velikim dijelom svog poslovanja i povezanih emisija u podatkovnim centrima, gotovo da nemaju izgovora da uopće ne spriječe velik dio svog onečišćenja.

Tehnološki divovi koji naveliko najavljuju uklanjanje ugljika kažu da uspostavljaju novo tržište CDR-a kako bi drugim tvrtkama olakšali ulazak . Dobivanje više potpore u ovoj ranoj fazi trebalo bi učiniti uklanjanje ugljičnog dioksida pristupačnijim.

Još u travnju, Stripe, Alphabet, Meta, Shopify i druge tvrtke zajedno su se obvezale na kupnju uhvaćenog ugljika u ovom desetljeću u visini od 925 milijuna dolara, dok je Microsoft 2020. obećao ukloniti više ugljičnog dioksida nego što ispušta do 2030. godine. Microsoft će „služiti kao stručni partner dijeleći pouke sa svojih aukcija uklanjanja ugljika”, kaže Svjetski gospodarski forum o novoj obvezi od 500 milijuna dolara koju je Big Tech preuzeo u Davosu.

Ipak, unatoč nizu novih klimatskih obećanja, emisije mnogih Big Tech tvrtki i dalje rastu. Microsoftove emisije, primjerice, porasle su s oko 11,6 milijuna metričkih tona CO2 u fiskalnoj godini 2020. na oko 14 milijuna metričkih tona u 2021. Kako je njegovo poslovanje raslo, tako je raslo i zagađenje korištenjem Microsoftovih uređaja i usluga u cloudu. Salesforcesovo zagađenje na sličan je način naraslo zajedno s njegovim poslovanjem na ekvivalent od preko milijun metričkih tona CO2 u tekućoj fiskalnoj godini.
Uglavnom putem kompenzacije ugljika, obje tvrtke plaćaju da ponište dovoljno svojih emisija kako bi mogle reći da su ugljično neutralne. Međutim, projekti neutralizacije emisija, poput očuvanja šuma i sadnje drveća, nisu polučili dovoljno dobre rezultate u trajnom uklanjanju ugljičnog dioksida iz atmosfere.

Planovi za izgradnju tržišta uklanjanja ugljika uključuju napore da ih se pokuša učiniti pouzdanijim od tradicionalnih projekata neutralizacije; ali zasada je jedini zajamčeni način da se spriječi klimatska kriza sprečavanje onečišćenja u startu. Treba imati na umu da su velike tehnološke firme još uvijek odgovorne za velik udio zagađenja; od čega bi se mnogo moglo izbjeći bržim prelaskom na čistu energiju. To zaslužuje isto toliko pažnje, ako ne i više, koliko i CDR.

„Ponosni smo na napredak koji smo napravili, ali se također oslanjamo na globalni sustav koji se mora promijeniti”, izjavio je Max Scher, viši direktor održivosti u Salesforceu, za The Verge. „Usredotočeni smo na ono što nam znanost nalaže da ograničimo zatopljenje na 1,5 °C”, rekao je Scher, ukazujući na obnovljivu energiju, rješenja temeljena na prirodi i „uklanjanje ugljika koje će nam trebati u budućim desetljećima”.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava