ODLUČIO EUROPSKI PARLAMENT

Baterije na mobitelima se od 2024. godine moraju lako zamijeniti

Autor: Redakcija
event 17.02.2022.
Foto: Shutterstock

Na baterijama mobitela ubuduće će morati stajati informacija o trajanju baterije i taj će se dio uređaja morati moći jednostavno zamijeniti. Sadržaj je to Uredbe o baterijama, koju je izglasao Europski parlament, nakon što su se potrošači diljem Europe žalili na trajanje baterija u njihovim pametnim telefonima.

Da bi proizvođači odgovorili na zahtjeve tržišta Europske Unije u budućnosti će morati proizvoditi mobitele, kojima se baterija lako mijenja te će morati definirati koliko će ona trajati. Na snagu će novo pravilo stupiti od 2024. godine pa se proizvođači imaju vremena prilagoditi novim pravilima.

„Istrošena baterija zapravo znači kupovinu novog skupog uređaja. Mi u Europskom parlamentu smo ovoj praksi odlučili stati na kraj, pa smo na Odboru za zaštitu okoliša, javno zdravstvo i sigurnost hrane izglasali Uredbu o baterijama“, kazala je hrvatska eurozastupnica u EP-u Biljana Borzan.

Nedavno je u Europskoj Uniji pokrenuta i inicijativa o jedinstvenom punjaču za elektroničke uređaje, a o konačnom tekstu zakona pregovara se s Europskim parlamentom.

Europljani žele da USB-C punjač postane univerzalan punjač za sve mobitele i tablete, a sve kako bi se potrošačima pojednostavilo punjenje uređaja te kako bi se smanjili troškovi potrošača i količina elektroničkog otpada. Na punjače s C ulazom trebale bi se puniti i kamere i prijenosne slušalice, a isti punjač trebao bi služiti i za konzole za računalne igre, prijenosne zvučnike… Takva promjena donijela bi uštede od oko 250 milijuna eura godišnje za potrošače unutar Europske Unije, a isto tako bi trebala smanjiti količinu elektroničkog otpada za oko tisuću tona godišnje.
Univerzalni punjač trebali bi kupovati odvojeno od samih uređaja pa novi punjač neće nužno biti uključen pri kupnji novog uređaja. Time bi se trebala smanjiti količina elektroničkog otpada.

Komisija još od 2009. pokušava riješiti problem jedinstvenog punjača elektroničkih uređaja, što je dovelo do znatnog smanjenja broja različitih punjača i rješenja za punjenja s tridesetak na današnja tri. Najveći otpor prema univerzalnom punjaču već godinama dolazi od američkog proizvođača Applea, koji je razvio poseban utor za punjenje i koristi ga isključivo za svoje proizvode.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava