POMOĆ IZ ZRAKA?

AT&T uvodi dronove za poboljšanje svog 5G signala

Autor: Redakcija
event 06.06.2022.
Foto: Shutterstock

Pružatelji bežičnih usluga imaju na raspolaganju razne alate za poboljšanje svojih 4G ili 5G usluga u određenim uvjetima. Jedan takav komad opreme zove se COW (Cellular on Wheels), a u novoj verziji riječ je o Cellular on Wings – odnosno mobilnoj mreži na krilima umjesto na kotačima.

Dronovi nisu novost u bežičnim mrežama, ali AT&T se ističe kao pionir u industriji lansirajući 5G dron u ruralnom Missouriju.

AT&T-ov tim za dronove odabrao je ovo područje za lansiranje svoje ‘leteće krave’ (eng. Flying COW) u travnju jer je dovoljno zabačeno: nema drveća, kuća ni velike koncentracije ljudi.

Ethan Hunt, glavni voditelj AT&T programa sustava bespilotnih letjelica (UAS), objasnio je u priopćenju da je AT&T imao isprekidane, slabe LTE signale na spomenutoj lokaciji prije nego što je lansirao 5G leteći COW. „Uzletjeli smo dronom na oko 300 stopa, uključili signal i počeo je odašiljati snažnu 5G pokrivenost na otprilike 10 četvornih milja”, rekao je Hunt. Znači da su tamošnji korisnici telefona koji podržavaju 5G u sekundi prešli s nedostatka usluge do superbrze bežične veze.

Američki operator naglašava da je cilj iskoristiti bespilotne letjelice da omoguće snažnu 4G ili 5G povezanost kriznim timovima, gorskim službama spašavanja i drugima, koja bi im pomogla u misijama traženja i spašavanja. Međutim, dronovi imaju ograničenja, posebno kada je riječ o tome koliko dugo mogu letjeti. Trenutačno, AT&T može dobiti dva sata leta sa svojim dronovima u usporedbi s 30 minuta za modele namijenjene potrošačima.

Prema Huntu, dronovi inače koriste 5G za upravljanje ili streamanje videa, ali AT&T-jev Flying COW jedini je dron koji pruža 5G mrežu, što bi moglo potpuno promijeniti igru.

Direktor AT&T programa sustava bespilotnih letjelica Art Pregler rekao je da je čitav fokus u svijetu dronova stavljen na povezivost, pa tako i njihova rješenja. „5G donosi puno novih mogućnosti”, dodao je. „Možemo povezati puno veći broj uređaja s 5G-om. Kada to postavimo, moći ćemo podijeliti [naše rješenje] sa širom populacijom.”

Pregler tvrdi da AT&T radi na određenim tehničkim izazovima kako bi proširio sposobnosti svojih Flying COW dronova, uključujući mogućnost neprekidnog leta mjesecima i korištenje solarne energije za pružanje 5G usluge velikom broju korisnika na širim geografskim područjima.

Hoće li ‘leteće krave’ biti revolucionarno rješenje za 5G pokrivenost kako se AT&T nada? Vrijedi pričekati i vidjeti.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava