Nove alternative

Apple počinje proizvoditi iPhone 14 u Indiji

Autor: Redakcija
event 27.09.2022.
Foto: Shutterstock

Nakon godina proizvodnje svojih uređaja u Kini, Apple traži alternative. Proizvodnja novog iPhonea 14 otpočela je u Indiji ranije nego što je očekivano, službeno su objavili u ponedjeljak.

Apple, koji je većinu svojih iPhonea proizvodio u Kini, traži alternative. Proizvodnja novog iPhone 14 modela otpočela je u Indiji ranije nego što se očekivalo. Američki tehnološki div objavio je to 26. rujna, tek nekoliko tjedana nakon predstavljanja novog uređaja.

Apple je radio s Foxconn Technology Group, svojim najvažnijim partnerom za proizvodnju, s izvornim ciljem sastavljanja iPhonea u Chennaiju otprilike dva mjeseca nakon globalnog lansiranja, izvijestio je Bloomberg News u kolovozu.

Partneri su ubrzali proces nakon rješavanja problema s opskrbnim lancem, što je pomoglo da proizvodnja ide lakše nego što se očekivalo.

Apple, koji je dugo proizvodio većinu svojih iPhonea u Kini, traži alternative jer su karantene diljem zemlje poremetile gospodarsku aktivnost. U isto vrijeme, administracija Narendre Modija želi od zemlje napraviti održivog konkurenta Kini u tehnologiji i proizvodnim sposobnostima.

„Indija je sada atraktivno mjesto za proizvodnju jer nudi bolju strukturu troškova rada, dok Apple nastoji smanjiti geopolitičke rizike“, rekao je Jeff Pu, analitičar tvrtke Haitong International Securities. „Kako bi Indiju pretvorio u veliko proizvodno mjesto, Apple će pomoći Indiji da ubrza svoj planirani napredak.“

„Uzbuđeni smo što ćemo proizvoditi iPhone 14 u Indiji“, rekao je Apple u priopćenju poslanom e-poštom u ponedjeljak ne raspravljajući o vremenskim okvirima proizvodnje. Predstavnik Foxconna odbio je komentirati.

Appleovi partneri kao što je Foxconn, koji proizvodi većinu svjetskih iPhonea, obično počinju sastavljati uređaj u Indiji oko šest do devet mjeseci nakon kineskih tvornica. To je djelomično zato što je potrebno više vremena za osiguranje i slanje kritičnih komponenti u opskrbni lanac koji je manje uhodan u proces.

Sastavljanje iPhonea često uključuje koordinaciju između stotina dobavljača i pridržavanje Appleovih zloglasno kratkih rokova i kontrole kvalitete.

Ipak, analitičari kao što je Ming-Chi Kuo iz TF International Securities Group rekli su da predviđaju da će Apple na kraju isporučiti nove iPhonee iz obje zemlje otprilike u isto vrijeme, što je prekretnica u Appleovim nastojanjima da diverzificira svoj lanac opskrbe i izgradi redundantnost.

Usklađivanje s tempom proizvodnje iPhonea u Kini također bi označilo veliko postignuće za Indiju, koja je hvalila svoj potencijal kao alternativu u vrijeme kada blokade zbog COVID-19 i američke sankcije ugrožavaju poziciju ove veće zemlje kao tvornice u svijetu. Voditelji industrije istražuju takozvanu strategiju Kina-plus-1 kojom se dio proizvodnje seli u zemlje poput Indije ili Vijetnama.

Appleovi partneri počeli su proizvoditi iPhone u Indiji 2017., što je bio početak dugogodišnjeg napora da se izgrade proizvodni kapaciteti u zemlji. Osim što nudi potporu postojećim operacijama, zemlja od 1,4 milijarde stanovnika obećavajuće je potrošačko tržište, a Modijeva administracija ponudila je financijske poticaje u okviru programa „Make in India“.

„Sve velike tvrtke sada gledaju Indiju kao dio svoje strategije ‘Kina-plus jedan’ ili ‘Kina-plus dva’“, rekao je Aruna Sundararajan, koji je bio tajnik savezne vlade 2017. kada je Apple prvi put počeo sastavljati iPhone u Indiji. „Dugoročno, moramo ojačati našu logistiku i infrastrukturu, potaknuti ljudski kapital i više se usredotočiti na izgradnju izvoznog središta kako bi Indija postala održiva alternativa Kini.“

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava