Apple dobio rekordnu kaznu od EU-a zbog nepravednog favoriziranja svoje glazbene usluge

Autor: Redakcija
event 06.03.2024.
Foto: Shutterstock

Europska unija izdala je svoju prvu antimonopolsku kaznu protiv tehnološkog diva Applea od gotovo 2 milijarde dolara. Novčana kazna proizlazi iz optužbi za Appleovo protutržišno ponašanje, posebno u vezi s njegovim tretiranjem konkurentskih servisa za streaming glazbe poput Spotifyja.

Europska komisija, izvršno tijelo EU-a odgovorno za provedbu antimonopolskih propisa, tvrdi da je Apple primjenjivao nepoštene prakse ograničavajući konkurentske streaming servise da informiraju korisnike o alternativnim opcijama plaćanja dostupnim izvan iPhone aplikacija. To je, tvrdi Komisija, Appleovoj vlastitoj usluzi streaminga glazbe dalo nepravednu prednost na tržištu.

Margrethe Vestager, europska povjerenica za tržišno natjecanje, osudila je Appleove postupke, navodeći da su „utjecali na milijune europskih potrošača koji nisu mogli napraviti slobodan izbor” pri odabiru željene pretplate za streaming glazbe.

Ova kazna, u ukupnom iznosu od 1,8 milijardi eura, predstavlja vrhunac dugogodišnjeg sukoba između Applea i Spotifyja oko dominacije glazbenog streaminga. Švedski Spotify podnio je žalbu EU-u prije pet godina, što je pokrenulo istragu koja je dovela do značajne kazne.

Odluka Europske unije dolazi usred sve većeg nadzora velikih tehnoloških tvrtki i njihove dominacije na digitalnim tržištima. Europska komisija bila je na čelu napora da se obuzdaju tehnološki divovi, namećući značajne novčane kazne tvrtkama poput Googlea i Mete zbog protutržišnih praksi.

Apple se, međutim, suprotstavio odluci Komisije, obećavši da će se žaliti na kaznu. Tehnološki div tvrdi da odluci nedostaju vjerodostojni dokazi o šteti potrošačima i da se previđa konkurentska priroda tržišta.

Istraga Komisije otkrila je da Apple ne samo da je naplaćivao 30 posto provizije na pretplate putem App Storea, već je također zabranio developerima aplikacija da informiraju korisnike o alternativnim opcijama plaćanja. Ovo ograničenje, prema Vestager, ostavilo je milijune europskih potrošača nesvjesnima jeftinijih opcija pretplate dostupnih van Appleovog ekosustava.

Visoka kazna dolazi neposredno prije provedbe novih pravila EU-a usmjerenih na suzbijanje dominacije tehnoloških divova na digitalnim tržištima. Akt o digitalnim tržištima (DMA), koji bi trebao stupiti na snagu ovaj tjedan, nameće stroge propise tvrtkama „gatekeeperima” kao što su Apple, Google i Meta, s odredbama osmišljenim za sprječavanje antikonkurentskog odnosno protutržišnog ponašanja.

Dok se Apple suočava sa sve većim pritiskom da se uskladi s propisima EU-a, Vestager je naglasila da će Europska komisija pomno pratiti pridržavanje tehnološkog diva novim pravilima. Radnje EU-a signaliziraju šire napore za poticanje tržišnog natjecanja i zaštitu potrošačkog izbora na digitalnom tržištu.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava