Sedam tehnoloških divova identificirano kao “gatekeeperi” prema zakonu EU-a

Autor: Redakcija
event 06.07.2023.
Foto: Shutterstock

Novi propisi prema Aktu o digitalnim tržištima EU-a uskoro će se primjenjivati na tehnološke tvrtke koje stoje iza operativnih sustava, društvenih mreža i tražilica na raspolaganju milijunima.

Istekao je rok za velike tvrtke na tehnološkim platformama da obavijeste Europsku uniju o svom statusu „gatekeepera” prema Aktu o digitalnim tržištima (DMA).

Sedam kompanija, uključujući Alphabet (Google), Amazon, Apple, ByteDance (TikTok), Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp), Microsoft i Samsung, službeno je potvrđeno da ispunjavaju kriterije. Te tvrtke imaju tržišnu kapitalizaciju veću od 75 milijardi eura i posjeduju društvenu platformu ili aplikaciju s najmanje 45 milijuna mjesečnih korisnika ili 10.000 aktivnih poslovnih korisnika.

Povjerenik EU-a Thierry Breton izjavio je da će provjeriti njihove podneske te definirati određene platforme kao „gatekeepere” do 6. rujna. Imenovane tvrtke potom će imati šest mjeseci da počnu postupati u skladu s propisima DMA-a.

ByteDance, matična tvrtka TikToka, osporila je svoje uvrštavanje na popis, dok Booking.com očekuje da će biti uključen sljedeće godine, izvještava Reuters.

Nova pravila koja je naveo Breton obuhvaćaju sljedeće točke:

  1. Gatekeeperi više neće moći zatvoriti korisnike u svoje ekosustave.
  2. Oni više neće imati ovlasti za određivanje unaprijed instaliranih aplikacija na uređajima korisnika ili trgovina aplikacija koje se moraju koristiti.
  3. Gatekeeperi neće moći dati povlašteni tretman vlastitim proizvodima i uslugama, što je praksa poznata kao „samopreferenciranje”.
  4. Njihove aplikacije za slanje poruka moraju biti interoperabilne s drugima.

Nepoštivanje ovih pravila moglo bi rezultirati kaznama do 10 posto globalnog prometa tvrtke, a u slučaju ponovljenog prekršaja, kazne će dosegnuti 20 posto. Europska komisija također će moći provesti istraživanja tržišta i nametnuti pravne lijekove ako bude potrebno.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava