INOVACIJA BEZ PRESEDANA

Apple bi mogao lansirati VR automobil bez prozora

Autor: Redakcija
event 20.05.2022.
Foto: Shutterstock

Kome treba pogled kada imate virtualnu realnost? To je očito logika kojom se vodi američki div Apple kako se sprema izbaciti svoj prvi automobil. Evo što znamo zasad.

Još 2014. godine Apple je započeo razvoj vlastitog motornog vozila, a sada, nakon godina bez ikakvih vijesti, počela su kružiti izvješća da je tvrtka promijenila ploču i radi na samovozećem vozilu koje ne zahtijeva nikakav doprinos od strane putnika. Ovakvom autonomnom automobilu nedostajale bi sve kontrole vozača, uključujući volan te papučice za gas, kočnicu i kvačilo.

VR Scout izvještava da je otada Apple ispunio nekoliko zahtjeva za patente vezanih uz automobile nagovještajući brojne potencijalne značajke. Ipak, jedan patent pokazao se kao osobito zanimljiv, posebice s obzirom na njihov obnovljeni interes za samohodna vozila.

Tvrtka je navodno trećeg svibnja prijavila patent Uredu za patente i žigove SAD‐a za VR sustav za zabavu unutar automobila koji bi zamijenio pogled na stvarni svijet u autu virtualnim okruženjima. VR sadržaj bio bi sinkroniziran s kretanjem i ubrzanjem autonomnog vozila dok se vozi do željene lokacije kako bi dodatno uronio putnike u njihova iskustva preko naočala za virtualnu stvarnost, nudeći jedinstveno iskustvo temeljeno na lokaciji koje se mijenja ovisno o vašem putu na posao.

Osim zabave, patent opisuje kako se navedena tehnologija može koristiti za smanjenje mučnine pri vožnji. Umjesto konvencionalnih prozora, putnici bi promatrali vanjski svijet koristeći svoje VR naočale za pristup kamerama postavljenima na vanjskoj strani vozila. Ova tehnologija također se može koristiti za gledanje videa i čitanje knjiga u mirovanju, kao i za vođenje virtualnih sastanaka dok ste na cesti.

Prema prošlim izvješćima, očekuje se da će Apple svoj dugoočekivani samovozeći automobil plasirati na tržište nekad oko 2025., iako još nije objavljena nikakva službena potvrda od tvrtke. Apple je u prošlosti prijavio niz nevjerojatnih trademarkova koji tek trebaju ugledati svjetlo dana, ali pretpostavka je da ako itko može učinkovito prodati samovozeće vozilo bez prozora i upravljača – to je Apple.

Međutim, trenutna reakcija javnosti više je sprdnja nego oduševljenje jer ljudi smatraju da je koncept automobila bez prozora daleko od realističnog. Jedan korisnik Twittera napisao je: „Oduvijek sam želio lijes na kotače koji može počiniti ubojstvo iz nehaja“, dok je drugi sažeo situaciju komentarom:

Znam da Apple ne voli Windowse, ali ma dajte.

@OrdinaryGamers
Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava