5G I AVIONI

Američki zračni prijevoznici pozivaju FAA da produži rok za 5G nadogradnju

Autor: Redakcija
event 13.02.2023.
Foto: Shutterstock

Grupa koja zastupa glavne američke zrakoplovne tvrtke „snažno je pozvala” Saveznu upravu za zrakoplovstvo (FAA) da produži predloženi rok do lipnja 2024. za naknadnu ugradnju visinomjera u avionima kako bi se osiguralo da nisu osjetljivi na 5G bežične smetnje.

Trgovačko udruženje i lobistička skupina Airlines for America (A4A), koje predstavlja American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines i druge, također je zatražilo od FAA da revidira predloženu 5G sigurnosnu direktivu „kako bi odražavala tehničke stvarnosti i kontinuirani siguran rad mnogih zrakoplova.” Skupina je upozorila da se „materijalni broj zrakoplova” u američkim flotama neće mijenjati do srpnja i da bi bez promjena mogao „ozbiljno ograničiti operacije” te dovesti do kašnjenja i otkazivanja letova.

U siječnju je FAA predložila zahtjev da putnički i teretni zrakoplovi u Sjedinjenim Državama imaju radio visinomjere otporne na 5G C-pojas ili odobrene filtre do veljače 2024. Agencija je u petak ponovila da će procijeniti sve primjedbe.

Zabrinutost da bi 5G usluga mogla ometati visinomjere u avionu, koji pružaju podatke o visini zrakoplova i ključni su za slijetanje po lošem vremenu, dovela je do smetnji u nekim američkim zračnim lukama prošle godine, uključujući međunarodne prijevoznike.

Također u petak, koalicija koja uključuje korporacije Boeing, Airbus, Lockheed Martin, Raytheon, sindikate pilota i aviokompanije izjavila je da direktiva „ne pruža dovoljno robusne kontrole kako bi se omogućila sigurnost jer i zrakoplovne operacije i bežične usluge koevoluiraju” te ne uključuje realističnu procjenu troškova.

Verizon Communications i AT&T u lipnju su se dobrovoljno složili odgoditi korištenje C-pojasa 5G do srpnja jer zračni prijevoznici rade na rekonstrukciji zrakoplova kako bi se osigurali da neće naići na smetnje.

Operatori mobilnih mreža potrošili su više od 80 milijardi dolara na C-pojasni 5G spektar, uključujući Verizonovih 52,9 milijardi dolara za troškove dražbe i obračuna.

Grupacija za bežičnu trgovinu CTIA, koja predstavlja Verizon i AT&T, kaže da je FAA dala dovoljno vremena zračnim prijevoznicima i da ne bi trebala produžiti rokove.

„Zahtijevajući odgovornost, FAA poduzima važne korake kako bi osigurala otpornije performanse radijskog visinomjera, istovremeno omogućujući pravovremenu implementaciju C-pojasa za 5G”, rekli su iz CTIA.

Međunarodna udruga zračnih prijevoznika (IATA) upozorila je da će troškovi biti daleko veći od 26 milijuna dolara koje procjenjuje FAA – predviđa barem 637 milijuna dolara i tvrdi da mnoge zrakoplovne kompanije riskiraju propuštanje rokova.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava