SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

Verizon i AT&T pristali odgoditi implementaciju 5G-a do sredine 2023.

Autor: Redakcija
event 20.06.2022.
Foto: Shutterstock

Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) priopćila je u petak da su Verizon i AT&T dobrovoljno pristali odgoditi korištenje frekvencijskog C pojasa do srpnja 2023. jer zračni prijevoznici rade na nadogradnji zrakoplova kako bi osigurali da se neće suočiti s smetnjama.

Oba telekoma u siječnju su se složili da će do 5. srpnja odgoditi uključivanje nekih bežičnih tornjeva te potpuno isključiti druge u blizini zračnih luka. Verizon je u petak priopćio da će mu novi sporazum omogućiti da postpuno ukloni dobrovoljna ograničenja na svoju 5G mrežu oko zračnih luka u nadolazećim mjesecima, što bi značilo da će još više potrošača i poduzeća imati koristi od ogromnih mogućnosti 5G tehnologije.

AT&T je izjavio da je s FAA-om razvio „prilagođeniji pristup kontroli jačine signala oko uzletno-sletnih staza” koji im omogućuje da aktiviraju više tornjeva i povećaju snagu signala. Naglasili su da je tvrtka dobrovoljno odlučila provesti ove prilagođenije mjere opreza kako bi zračni prijevoznici imali dodatnog vremena za nadogradnju opreme.

Zabrinutost da bi 5G usluga mogla ometati visinomjere zrakoplova, koji daju podatke o visini aviona iznad tla i ključni su za slijetanje po lošem vremenu, dovela je do smetnji u nekim američkim zračnim lukama početkom ove godine.

Administrator FAA-e Billy Nolen pozvao je u srijedu izvršne direktore velikih američkih zračnih prijevoznika da što prije riješe rizike od uvođenja 5G bežične mreže ugradnjom filtera na radiovisinomjere, u pokušaju da izbjegnu potencijalne smetnje u ključnim zračnim lukama od sljedećeg mjeseca.

Airlines for America, trgovačko udruženje koje predstavlja American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines i druge, izjavila je na sastanku FAA-e u petak da su saznali da će „velika većina” članova flota od ukupno 4800 zrakoplova „trebati proći naknadnu ugradnju do srpnja 2023.″ Međutim postavlja se pitanje kako je to izvedivo: „S obzirom na to da FAA nije niti odobrila rješenja niti su proizvođači proizveli te proizvode za većinu flote, uopće nije jasno mogu li prijevoznici ispoštovati ono što se čini proizvoljnim rokom.”

FAA je u petak priopćila da bi filteri i zamjenske jedinice za glavnu komercijalnu flotu trebali biti dostupni „prema rasporedu koji bi omogućio da se posao uglavnom dovrši do srpnja 2023.” Nakon toga, telekomi bi trebali moći upravljati svojim mrežama u urbanim područjima uz minimalna ograničenja.

Brojni američki zračni prijevoznici prethodno su upozoravali na nadolazeću „katastrofalnu” zrakoplovnu krizu koja je potencijalno mogla prizemljiti gotovo sav promet uslijed uvođenja 5G signala.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava