NOVI TRŽIŠNI IGRAČ

Amazon uvodi svoj privatni 5G za umrežena okruženja

Autor: Redakcija
event 16.08.2022.
Foto: Shutterstock

Stiže AWS Private 5G, nova upravljana usluga za poduzeća dizajnirana da privatne mobilne mreže učini jednostavnima za implementaciju i rad.

Amazon Web Services službeno počinje prodavati vlastitu privatnu 5G mobilnu mrežu, namijenjenu za poduzeća te za čije postavljanje nije potrebno nikakvo posebno stručno znanje – i to po cijeni od samo nekoliko tisuća dolara mjesečno.

Primjerice, AWS tvrdi da bi sveučilište trebalo platiti samo 14.000 dolara za kompletno postavljanje mreže koja podržava 100 članova osoblja s tabletima za tri mjeseca usluge. Slično tome, građevinska tvrtka platila bi samo 14.400 dolara za tri mjeseca rada kako bi postavila sigurnosne kamere na tri kata zgrade osam sati dnevno.

AWS Private 5G uključuje sav potreban hardver i softver za pomoć tvrtkama u upravljanju njihovim umreženim okruženjima, uz slučajeve uporabe kao što su pametna proizvodna postrojenja, sigurnosne aplikacije u fizičkim objektima, povezivost širom kampusa i aplikacije za produktivnost radnika.

Prema AWS-u, privatna mobilna mreža koristi CBRS spektar i podržava 4G LTE te će ubuduće podržavati i 5G za dosljednu, predvidljivu razinu propusnosti s ultra-niskom latencijom za pokrivenost dugog dometa u zatvorenom i otvorenom prostoru.

Usluga radi na infrastrukturi kojom upravlja AWS, samouslužna je i funkcionira na sučelju za programiranje aplikacija (tzv. API). AWS Private 5G također je skalabilan s obzirom na geografsku pokrivenost, broj uređaja i ukupnu propusnost. Osim toga, može se koristiti s drugim AWS ponudama, dopuštajući organizacijama da koriste AWS Identity and Access Management (IAM) za kontrolu pristupa uređajima i aplikacijama, priopćio je tehnički div iz Seattlea.

Budući da planiranje i postavljanje privatne bežične mreže zna biti komplicirano, posebno u velikim poduzećima, AWS gradi ekosustav partnera koji mogu pomoći korisnicima u radijskom planiranju i instalaciji, CPI certifikaciji te implementaciji slučajeva uporabe. Partnerima će se moći pristupiti putem AWS Private 5G konzole i AWS Marketplacea.

Svaka mreža podržava jednu radio jedinicu koja može pružiti do 150 Mbps propusnosti rapoređenih na do 100 SIM kartica, kažu iz tvrtke, dodajući da također rade na dodavanju podrške za više radijskih jedinica i više SIM kartica po mreži.

AWS Private 5G pokrenut je u regijama US East (Ohio), US East (Sjeverna Virginia) i US West (Oregon), a tvrtka radi na tome da uslugu učini dostupnom i van SAD-a u bliskoj budućnosti. Naglašavaju da usluga još ne podržava lokalno uvođenje jezgrene mreže. Umjesto toga, trenutni korisnici mogu voditi svoje osnovne mrežne operacije samo unutar obližnje AWS regije računalstva u oblaku.

Svaka radio jedinica naplaćuje se 10 dolara po satu, s obvezom od minimalno 60 dana korištenja.

Amazonovo lansiranje svoje privatne 5G usluge značajno je jer daje vrlo jasan uvid u to kako div računalstva u oblaku planira ući u prostor privatne bežične mreže i kako bi se mogao natjecati s konkurencijom – uključujući, među ostalima, Nokiju, Verizon, Dish Network, pa čak i Google – u ovom u novonastalom, ali potencijalno unosnom sektoru telekom industrije. Međutim, malo je kompanija koje nude tako detaljne opcije cijena kao AWS za svoje privatno 5G rješenje.

Više informacija i uputa možete pronaći na tvrtkinom službenom blogu.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava