TRŽIŠNI DEBI

Google počinje prodavati privatni 5G

Autor: Redakcija
event 15.06.2022.
Foto: Shutterstock

Google je u utorak otkrio svoju službenu ponudu privatne bežične mreže. Uslugu će prodavati izravno poslovnim korisnicima, što je potez koji bi Google stavio u izravnu konkurenciju s Ericssonom, Verizonom, Microsoftom, Amazon Web Services i dr.

Google kaže da se njihov novi „portfelj rješenja za privatno umrežavanje” temelji na prethodno najavljenom Google Distributed Cloud Edgeu, koji u osnovi omogućuje poduzećima i drugim klijentima da pokreću Google Cloud na vlastitim lokacijama.

Google je najavio nekoliko partnera koji će prodavati njihova privatna mrežna rješenja, konkretno: Betacom, Boingo, Celona, ​​Crown Castle i Kajeet, svaki sa specifičnom perspektivom.

Na primjer, Betacom je startup koji promiče poslovni model „kao usluga” (eng. As a Service ili aaS) za privatno 5G umrežavanje, dok Boingo i Crown Castle nude opsežne inženjerske resurse za implementaciju široko rasprostranjenih mobilnih mreža, kako u zatvorenom tako i u otvorenom prostoru. Startup Celona, pak, nudi vlastiti asortiman malih ćelija i drugih pristupnih točaka svog brenda koje poslovni korisnici potom mogu instalirati u zatvorenom ili na otvorenom.

Google je svoju novu ponudu pozicionirao kao alternativu korporativnim Wi-Fi mrežama za koje tvrde da možda neće zadovoljiti potrebe poslovnih korisnika za pouzdanošću, sigurnošću i pokrivenošću.

„Primjerice, proizvođači mogu implementirati privatnu mrežu na velikoj tvorničkoj lokaciji služeći kao most između operacija, automatizacije i IoT uređaja, uz robusnu osnovnu povezanost i podršku za funkcionalnost sljedeće generacije kao što je prediktivno održavanje i kontrola kvalitete putem analitike računalnog vida”, objasnili su iz tvrtke. „Vlasnici zgrada i većih prostora mogu koristiti privatne mreže kako bi poboljšali sigurnost putnika, spustili troškove i smanjili potrošnju energije putem aplikacija za pametne zgrade te pružili nova iskustva za stanare i posjetitelje. I, što je najvažnije, ugrađena sigurnost mobilnih mreža osigurava mir za zaštitu podataka na način koji drugi pristupi nemaju.”

Google je naglasio da poduzeća u SAD-u mogu koristiti nelicencirani 3,5 GHz CBRS frekvencijski pojas za svoje privatne mrežne operacije – što je značajno jer Google već dugo nudi usluge upravljanja spektrom za taj pojas.

Nastupa Google

Google je najnovija velika tehnološka kompanija koja je uskočila na tržište privatnih bežičnih mreža. Polako se stvara prava kraljevska bitka konkurencije jer se veliki operatori bežičnih mreža kao što su Verizon i AT&T natječu s tvrtkama za računalstvo u oblaku kao što su Microsoft, Amazon Web Services (AWS) i sada Google; startup tvrtkama poput Celone i Betacoma; integratorima sustava poput Della i HPE-a; dobavljačima mobilne opreme kao što su Ericsson i Nokia; dobavljačima industrijske opreme kao što su Siemens i Honeywell; i tradicionalnim dobavljačima umrežavanja za poduzeća kao što su Cisco i Motorola Solutions.

Međutim, granice među svim tim igračima vrlo su nejasne. Primjerice, mrežni operatori često se udružuju s tvrtkama koje se bave računalstvom u oblaku kako bi poduzećima ponudile privatne bežične mrežne proizvode i usluge. Isto tako, mali softver startupovi često surađuju s velikim dobavljačima hardvera kako bi zaokružili vlastitu ponudu. Budući da malo tvrtki nudi sveobuhvatni niz potrebnih proizvoda i usluga, pretpostavka je da će biti nužna određena količina suradnje kako bi se u potpunosti iskoristila mogućnost privatnog bežičnog umrežavanja.

Možemo samo nagađati kako će se razvijati situacija u području privatnih bežičnih mreža, no u ovoj ranoj fazi jasno je da je tržište posve otvoreno i svaki igrač se nada da će ugrabiti dio kolača.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava