KONKURENCIJA MICROSOFTU

Amazon nudi besplatan pristup svom AI pomoćniku za kodiranje

Autor: Redakcija
event 14.04.2023.
Foto: Shutterstock

Amazonov CodeWhisperer generira i predlaže kod, a sada je besplatan za individualne developere.

Amazon programerima nudi besplatnog pomoćnika za kodiranje pokretanog umjetnom inteligencijom, eliminirajući cijenu od 10 USD mjesečno svog konkurenta iz Microsofta. U objavi podijeljenoj u četvrtak, Amazon je obznanio da je njegov alat CodeWhisperer sada dostupan svima koji se prijave za njegovo korištenje.

Amazon je predstavio pretpregled platforme CodeWhisperer prošle godine, koju developeri mogu koristiti unutar različitih integriranih razvojnih okruženja (IDE-ova), kao što je Visual Studio Code, za generiranje linija koda na temelju tekstualnog upita. Iako je izvorno bio dostupan samo korisnicima Amazon Web Services, novonajavljena besplatna verzija trebao bi ga učiniti puno dostupnijim developerima koji ne koriste AWS.

CodeWhisperer automatski filtrira sve prijedloge kodova koji su potencijalno pristrani ili nepošteni i označava svaki kod koji je sličan podacima namijenjenim za treniranje iz otvorenih izvora. Također dolazi sa značajkama sigurnosnog skeniranja koje mogu identificirati mane unutar developerskog koda, istovremeno dajući prijedloge za pomoć pri zatvaranju sigurnosnih rupa koje otkrije. Uz Python, Java, JavaScript, TypeScript i C#, CodeWhisperer sada podržava Go, Rust, PHP, Ruby, Kotlin, C, C++, Shell Scripting, SQL, Scala i niz drugih programskih jezika.

GitHub u vlasništvu Microsofta preduhitrio je Amazon sa svojim Copilot AI alatom, najavljenim u lipnju prošle godine. Iako pomoćnik za kodiranje na sličan način generira i predlaže kod iz IDE-a, Microsoft je alat učinio besplatnim samo za studente i razvojne programere koji rade na popularnim projektima otvorenog koda, zahtijevajući od svih ostalih korisnika da plaćaju pristup 10 USD mjesečno ili 100 USD godišnje. Googleov DeepMind također ima svoj alat AlphaCode, no još uvijek je u fazi testiranja.

Međutim, ovo nije jedina vijest vezana uz AI koju je Amazon objavio. Također pokreće nešto što se zove Bedrock, što pomaže tvrtkama u izgradnji i skaliranju generativnih AI aplikacija. Dolazi s nizom temeljnih modela (FM-ova) na koje se programeri mogu oslanjati, uključujući Anthropicov Claude, Stable Diffusion i Amazon Titan. Ovo bi trebalo olakšati trećim stranama stvaranje alata pokretanih umjetnom inteligencijom koji generiraju tekst, odgovaraju na pitanja, stvaraju sažetke i dr.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava