INDUSTRIJA 4.0

AD Plastik u pogone postavio privatnu 5G mrežu koju su osigurali OIV i Nokia

Autor: Redakcija
event 17.01.2022.
Foto: Shutterstock

U novu poslovnu godinu Odašiljači i veze i kompanija AD Plastik ušli su puštajući rad OIV 5G PrivateNet mrežu. Riječ je o testnoj fazi rada mreže koja ne koristi resurse javne mobilne komunikacijske mreže. OIV je istaknuo da nije riječ o nadogradnji na postojeću 4G mrežu, a koriste opremu proizvođača Nokia.

Zasad je mreža postavljena unutar jednog dijela proizvodnog pogona AD Plastika, a unutar tvornice omogućit će 5G signal velike brzine i niske latencije pa se partneri nadaju da će na temelju ove infrastrukture unaprijediti poslovne procese, omogućiti razvoj poslovne inteligencije i pojačati automatizaciju poslovanja.

„Industrija 4.0 naša je realnost i moramo biti spremni za nastavak njezine primjene. 5G tehnologija, osim što je sto puta brža od postojeće, omogućava nam istovremeno spajanje pametnih i digitalnih uređaja koje svakodnevno koristimo u svojoj proizvodnji, a koji će u budućnosti biti još zastupljeniji. Pojednostavljeno rečeno, u ovom je trenutku to podloga za povezivanje uređaja koji će nam pomoći u procesima proizvodnje i isporuke, a za budućnost stvaramo pretpostavke izgradnje moderne, digitalizirane i perspektivne kompanije“, izjavio je predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen.

U državnom OIV-u istaknuli su da 5G mrežu vide kao ključnu tehnologiju za daljnji razvoj u narednom desetljeću te da u novoj tehnologiji vide potencijal za pokretanje oporavka i daljnjeg razvoja industrije. OIV 5G PrivateNET otvara mogućnost upravljanja autonomnim vozilima kroz precizno geolociranje u zatvorenom području, integraciju i automatizaciju skladišnih prostora, geomapiranje sredstava rada pogona te navigaciju po ruti unutar skladišta, pojasnili su u OIV-u. Osim toga, već pružaju mogućnost daljinskog nadgledanja proizvodnih procesa kroz napredni videonadzor, mobilnu inspekciju ili snimanje dronovima uz vezu u realnom vremenu, sigurnosni nadzor, nadzor prometa, daljinsko upravljanje strojevima u opasnim okruženjima, mogućnost poboljšanja procesa kontrole kvalitete proizvoda, efikasnost i sigurnost putem praćenja robota, uređaja i ljudi u tvornicama, a kroz razvijene aplikacije podiže i razinu zaštite zdravlja i radnika pogona.

Isporučitelj opreme Nokia, koji raspolaže s end-to-end privatnim bežičnim umrežavanjem i Edge Computing platformom dizajniranom da zadovolji mission-critical potrebe industrija istaknuo je da implementacijom NDAC 5G privatne bežične mreže, AD Plastik dobiva bežičnu mrežu najveće pouzdanosti, osiguravajući sigurnost podataka i nisku latenciju za sve svoje industrijske operacije.

Unaprjeđenje poslovanja u AD Plastiku primjer je koliki utjecaj 5G mreža ima na globalno gospodarstvo jer je mreža nove generacija i tehnologija koja ju omogućava podloga za četvrtu industrijsku revoluciju.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava