NAJBRŽA FIKSNA VEZA

A1 Hrvatska najbrži na Speedtestu, u dvije godine izgradit će optiku za 800 tisuća kućanstava

Autor: Redakcija
event 16.03.2022.
Foto: A1 Hrvatska / Branimir Marić, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska

A1 Hrvatska ima najbržu fiksnu mrežu u Hrvatskoj, pokazalo je istraživanje platforme Speedtest kompanije Ookla, priopćili su iz telekoma. Među korisnicima  fiksnog širokopojasnog pristupa uključujući i WiFi, od srpnja do prosinca 2021. godine, provedeno je više od 1,7 milijuna korisničkih testova.

A1 Hrvatska je ocijenjena kao najbrža fiksna mreža u Hrvatskoj. Najbolji su rezultati ostvareni u velikim gradovima poput Zagreba i Splita, a u A1 mreži izmjerena je i najveća brzina preuzimanja – 196 Mbps, uz najnižu srednju latenciju od 11 ms. U testiranju je sudjelovalo više od 441 tisuća korisnika fiksnih usluga.

Iz kompanije su poručili da A1 Hrvatska nastavlja gradnju optičke mreže u desetak gradova i naselja u Hrvatskoj. Grade optičku infrastrukturu u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Zadru, Rijeci, Dugom Selu, Umagu, Tučepima i Novskoj. Završetkom tih radova zaokružit će se čak 600 tisuća kućanstava s fiksnom mrežom gigabitnog kapaciteta, temeljenoj na optičkoj povezivosti. Ove investicije podržat će ubrzani razvoj digitalnog društva i napredak Hrvatske prema Indeksu gospodarske i društvene digitalizacije (DESI), pojašnjavaju u telekomu.

Foto: A1 Hrvatska

„Europska je komisija u posljednjem DESI-ju navela xDSL tehnologije kao prevladavajuće. Naša je misija to promijeniti i omogućiti većini građana Hrvatske fiksni pristup širokopojasnim mrežama nove generacije. Najvećim brojem kućanstava s gigabitnim kapacitetom i uz titulu najbrže mreže u Hrvatskoj prema mjerenju korisnika na Ookla Speedtest® platformi, potvrdili smo lidersku poziciju u fiksnom pristupu“, objasnio je Branimir Marić, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska.

Također, naglašava da kompanija ima puno veće ambicije:

Naš je cilj ubrzanom izgradnjom optičke mreže u iduće dvije godine premašiti 800 tisuća kućanstava s dostupnim najmodernijim fiksnim tehnologijama. Ostajemo predani digitalizaciji gospodarstva i društva te napretku Hrvatske prema DESI-ju na temeljima ulaganja A1 Hrvatske.

Osim samostalne gradnje optičke infrastrukture, ove će godine širokopojasni pristup imati i prva kućanstva na širem području Solina, Kaštela i Ivanić Grada. Radovi se sufinanciraju EU bespovratnim sredstvima, a ukupno 45 tisuća kućanstava bit će pokriveno do kraja 2023. godine.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava