EU ULAŽE

6G dobio pojačanje od 130 milijuna eura za dodatna istraživanja

Autor: Redakcija
event 23.10.2023.
Foto: Shutterstock

Zajedničko poduzeće za pametne mreže i usluge (SNS JU) odabralo je svoj drugi portfelj od 27 istraživačkih, inovacijskih i pokusnih projekata s ciljem promicanja istraživanja u području 6G tehnologije u Europi.

Erzsébet Fitori, izvršna direktorica Zajedničkog poduzeća za pametne mreže i usluge (SNS JU) predstavila je 27 novoizabranih istraživačkih projekata koji će započeti s radom 1. siječnja 2024. tijekom svog uvodnog obraćanja na događaju 5G Techritory 2023.

U okviru svoje druge faze, SNS JU pomiče fokus prema detaljnijem dizajnu i optimizaciji sustava, uključujući mikroelektroniku i održivost kao temeljne aspekte. Primarni cilj je uspostaviti vrhunske mogućnosti 6G tehnologije diljem Europe i aktivno doprinijeti naporima standardizacije. Potpomognut proračunom EU-a od 130 milijuna eura, ovaj će drugi poziv na dostavu prijedloga dodatno potaknuti i ubrzati revolucionarna istraživanja u 6G tehnologijama širom Europe i svijeta. Suradnja na međunarodnoj razini sastavni je dio postizanja globalno priznatog 6G standarda, pa jedan od odabranih projekata posebno naglašava istraživačku suradnju između EU-a i SAD-a.

Pregled najavljenih projekata vezanih uz 6G mrežu dostupan je na službenim stranicama.

S ovim najnovijim dodacima, portfelj SNS JU sada obuhvaća ukupno 62 istraživačka, inovacijska i pokusna projekta. Novih 27 projekata, koji su predstavljeni 19. listopada, označuju početak druge faze SNS plana. Ovaj plan će se nastaviti širiti s nadolazećim trećim i četvrtim SNS JU pozivom, zajedno s rezultirajućim projektima koji bi trebali početi sa svojim aktivnostima 2025. odnosno 2026. godine. Pokretanje ovih novih projekata usklađeno je s formalnim odobrenjem Upravnog odbora SNS JU.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava