STUDIJA POTVRDILA

5G tehnologija smanjit će emisiju CO2 za 40 posto u četiri najveće industrije

Autor: Marina Šunjerga
event 30.11.2021.
Foto: Shutterstock

Istraživanje o utjecaju korištenja 5G tehnologije u zgradarstvu, energetici, transportu i proizvodnji diljem Europe pokazalo je da bi se novim tehnologijama emisija CO2 mogla smanjiti za čak 40 posto. Analizu je Ericsson objavio u svojem izvještaju „Connectivity and Climate Change“ (Povezanost i klimatske promjene).

Oslanja se pak na izvore podataka i metodologije iz prethodnih Ericssonovih istraživanja 5G korisničkih slučajeva, istraživanja utjecaja na okoliš telekomunikacijskih mreža zajedno s operatorima i McKinsey Net-Zero Europe report.

Takav rezultat istraživanja daje i razlog više za ubrzanje implementacije 5G tehnologije u cijeloj Europi, u čemu Europa zaostaje za Sjevernom Amerikom i Sjeveroistočnom Azijom, a kako bi se ostvarili ambiciozni nacionalni i EU ciljevi za dekarbonizaciju do 2030.godine.

Istraživanje dakle pokazuje da će se najmanje 40 posto EU rješenja za smanjenje emisija ugljika do 2030. godine oslanjati na fiksnu i mobilnu povezanost. Preciznije, u energetskom, prometnom, proizvodnom i zgradarskom sektoru moglo bi se kreirati 55-170 MtCO2e manje emisija godišnje, što je učinak jednak onome uklanjanju 35 milijuna automobila, odnosno svakog sedmog automobila s europskih prometnica. Ta rješenja, poput razvoja generatora za obnovljive izvore energije mogla bi smanjiti EU emisije za 550 milijuna tona ekvivalenta ugljičnog dioksida (550 MtCO2e), što je gotovo polovina emisija koju je proizveo cijeli EU sektor opskrbe energijom u 2017. i 15 posto ukupnih godišnjih emisija EU u 2017., godini koja je odabrana kao mjerilo za analizu.

Rješenja su relativno jednostavna pa se tako u području energetike predviđa smanjenje emisija kroz korištenje senzora za bolju uporabu i efikasniju proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije, a primjena sektora donijela bi napredak i u proizvodnji. U transportu se mogu smanjiti emisije učinkovitijom organizacijom korištenja kamiona, a u zgradarstvu kroz fleksibilan rad i rad na daljinu.

Ericssonov proizvodni kompleks 5G pametne tvornice u Lewisvilleu u državi Teksas u SAD dokaz je teza iz studije, a izgrađen je na temelju najbolje prakse okolišne održivosti i ugrađenim Ericssonovim vlastitim energetski učinkovitim 5G rješenjima. Tvornica je dizajnirana tako da koristi 25 posto manje energije te da se u interijeru troši 75 posto manje vode, izbjegavajući prilikom rada 97 posto emisija ugljika u odnosu na druge usporedive građevine.

Stoga bi uslijed primjene 5G mreže i tehnologija u četiri prethodno spomenuta sektora s visokim emisijama ukupno smanjenje emisija u svim sektorima iznosilo gotovo 20 posto ukupnih godišnjih emisija EU u 2017. godini, što odgovara zbroju ukupnih godišnjih emisija Španjolske i Italije.

Na kraju 2020., otprilike 15 posto svjetskog stanovništva bilo je pokriveno 5G tehnologijom. Prema novoj prognozi, u 2027., samo tri godine prije roka za prepolovljavanje globalnih emisija kako bismo ostali na dobrom putu da ograničimo globalno zagrijavanje na 1,5ºC, globalna će implementacija još uvijek biti na tek 75 posto.

Znakovito je da se procjenjuje da će Sjeverna Amerika i Sjeveroistočna Azija do 2027. imati pokrivenost stanovništva 5G-om veću od 95 posto, dok će Europa značajno zaostajati za svojim ekonomskim konkurentima s predviđenom pokrivenošću stanovništva većom od 80 posto.

U Ericssonu održivost smatraju ključnom, a ne opcijom i kažu da je uloga koju neograničena povezanost ima u pokretanju održive budućnosti jedan od temeljnih dijelova Ericssonove vizije te ističu da Europa „šeta” prema digitalnijoj niskougljičnoj budućnosti dok druge regije „sprintaju” u istom smjeru.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava