Analiza akcijskog plana za 5G

5G može donijeti 210 milijardi eura koristi Europskoj Uniji

Autor: Marina Šunjerga
event 15.03.2021.
Shutterstock

Pandemija koronavirusa usporila je razvoj 5G u Europi, a to bi pak moglo uzrokovati dugoročne ekonomske probleme obzirom da ostatak svijeta s naglaskom na SAD i Aziju juri prema implementaciji 5G tehnologije u svim sektorima.

Već lani je pomaknut rok za implementaciju novog standarda, a zbog usmjeravanje pažnje na borbu protiv COVID 19 odgođeni su i brojni natječaji za 5G mrežu poput onih u Francuskoj, Austriji, Portugalu i Češkoj u kojoj su pojedini natječaji odgođeni do daljnjeg. Ipak na ovogodišnjoj konferenciji „European 5G Conference 2021“ istaknuta je predanost ubrzavanju investicija u 5G tehnologiju.

Studija Europske Komisije i Europske investicijske banke, naime, ističe nužnost ubrzanja investicija kako bi Europska unija sustigla ostatak razvijenog tržišta, a fondom od 750 milijuna eura u javne projekte istraživanja i razvoja Europa se nada poticanju investicija od pet milijardi eura samo u području R&D-a u privatnom sektoru. Da Europa zaostaje za ostatkom svijeta jasno je i iz podatka da je svega 24 posto Europljana krajem 2020. godine imalo pristup 5G mreži, stoga je ova 2021. godina ključna za Europsku Uniju ako želi osigurati budućnost u skupini najrazvijenijih zemalja svijeta. Tehnologija 5G biti će „oči i uši” sustava umjetne inteligencije jer će se njome osigurati prikupljanje i analiza podataka u stvarnom vremenu. Nova tehnologija omogućit će i razvoj gotovo svih gospodarskih sektora od poljoprivrede do automobilske industrije te razvoja novih usluga i proizvoda, ali i poboljšanje kvalitete usluge javnog sektora s naglaskom na zdravstvo i standarde kvalitete medicinske skrbi.

Studija Qualcomm Technologies i Ericssona, u kojoj se analizira akcijski plan Europske Unije, pokazuje kako bi potencijalna ekonomska vrijednost pune primjene 5G-a stvorila benefite vrijedne 210 milijardi eura gospodarstvu Europske Unije uz ulaganja od 46 milijardi eura, što znači da bi korist investicija bila 4,5 puta veća od samog ulaganja. Procjenjivali su u analizi naime odnos investicija u 5G tehnologiju i potencijalni rast BDP-a po zemljama Europske Unije ovisno o efikasnosti i strukturi nacionalne ekonomije. Gledajući po sektorima najveće benefite stvorila bi ulaganja u pametne gradove i pametnu industriju, ali veliku korist u smislu bolje usluge imala bi i ulaganja u javni sektor. Među pojedinim gospodarskim sektorima graditeljstvo ima među najvećim koristima od 5G tehnologije pa s ulaganjima na razini tri milijarde eura može stvoriti 31 milijardu eura koristi pri čemu se smanjuje i emisija ugljičnog monoksida, ali se značajno smanjuju i nesreće na radu. Što se tiče ulaganja u javni sektor za manje od 20 milijardi eura može se dobiti više od 50 milijardi eura dodatne koristi od 5G tehnologija.

Najveće ekonomske koristi u ovom bi slučaju imala Njemačka s čak 44,5 milijardi eura benefita na svega šest milijardi eura investicija gledano u svim područjima koje studija proučava. Hrvatska ne stoji ni približno dobro. Naime, u području poljoprivrede i fiksnog bežičnog pristupa, procijenjen nam je omjer troška i koristi od 4,3 na temelju projekcije troškova od 142 milijuna eura koji daju korist od 605 milijuna eura. S druge strane u području pametne proizvodnje gradova i prijevoza, koje uključuje pametne zračne luke, luke, pametne tvornice i rudarstvo omjer investicija i koristi je svega 1,2 odnosno benefit se kreće na razini od svega 20 posto.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava