Snapdragon 480

5G mobilni telefoni jeftiniji već u 2021. godini

Autor: Redakcija
event 18.03.2021.
Shutterstock

Kompanija Qualcomm službeno je potvrdila razvoj tehnologije koji će omogućiti znatno jeftinije 5G mobilne telefone. Naime, tvrtka je službeno najavila razvoj Snapdragon 480 5G, najnovijeg procesora s podrškom za 5G tehnologiju.

Riječ je o prvom procesoru u Snapdragon 4 seriji čipova koji napaja Android uređaje a koji je znatno jeftiniji od većine Qualcommovih 5G procesora.

O čipu četvrte serije neslužbeno se moglo čuti na IFA 2020., dok su iz tvrtke pri službenoj potvrdi 4. siječnja 2021. godine otkrili i prve detalje vezane uz novi procesor. Tako se moglo saznati da Snapdragon 480 sadrži integrirani Snapdragon X51 modem s podrškom za mmWave i mreže ispod 6 GHz.
Dodavanje 5G-a u četvrtu seriju čipova vrlo je važan potez jer omogućuje dostupnost mrežnih standarda sljedeće generacije korisnicima širom svijeta. 5G mobilni telefoni u ovom trenutku koštaju više od 4.000 kuna, a tehnologija je uglavnom ograničena na srednju klasu i „flagship“ telefone . Dodavanjem Snapdragon serije 4 u liniju, Qualcomm omogućuje proizvođačima integraciju 5G tehnologije i u svoje najjeftinije mobilne uređaje što znači da će kupcima 5G telefoni biti dostupni i u cjenovnoj kategoriji od 1.000 do 2.000 kuna. Stoga bi tekuća 2021. godina mogla biti godina kada na tržište stižu široj publici dostupni 5G mobiteli.

Snapdragon 480 nije zanimljiv samo zbog svoje 5G podrške već i zbog najave da će ponuditi ogroman skok u performansama u odnosu na svog prethodnika, Snapdragon 460. Točnije, Qualcomm specificira da bi Snapdragon 480 trebao ponuditi dvostruko veće performanse od starog modela u CPU i GPU segmentu, sa 70-postotnim poboljšanjem za AI zadatke. (Konkretno, kroz novi Adreno 619 GPU, Kryo 460 CPU i Qualcomm Hexagon 686 čipsete.)

Postoji i nekoliko značajki koje su prenesene iz prošlih premium Snapdragon proizvoda, po prvi puta debitirajući na povoljnijoj liniji procesora. Snapdragon 480 prvi je čip iz četvrte serije koji koristi 8nm proces, prvi koji podržava Quick Charge 4 Plus, prvi koji podržava 120 fps FHD+ panele, prvi koji nudi fotografije od 64 megapiksela i prvi koji nudi trostruki ISP za trostruku integraciju fotoaparata koji može odjednom snimiti do tri fotografije. Opet, niti jedna od navedenih nije nova značajka, ali trebale bi znatno proširiti ono što će telefoni s povoljnim cijenama moći učiniti – pogotovo u kombinaciji s poboljšanjima performansi CPU-a i GPU-a.

Očekuje se da će prvi telefoni sa Snapdragonom 480 stići u prvom kvartalu 2021. Vivo, Oppo, Xiaomi, Motorola i HMD-ova Nokia među najvećim su tvrtkama za koje se očekuje da će u narednim mjesecima lansirati telefone s novim čipom.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava