INFRASTRUKTURA

5G mijenja tržište telekomunikacijskih stupova: očekuje se rast industrije i velika ulaganja u nove stupove diljem EU

Autor: Redakcija
event 10.09.2021.
Foto: Shutterstock

Pred globalnim tržištem su enormna ulaganja u razvoj 5G infrastrukture, a u tom svjetlu tržište telekomunikacijskih stupova postaje izuzetno zanimljivo.

Naime, početkom godine po podacima TowerXchange, konzultantske kuće koja se bavi ovim područjem na europskom tlu bilo je 716 tisuća telekomunikacijskih stupova, a većina ih je u rukama telekomunikacijskih operatera. Razvojem 5G mreža taj će se broj povećati za nekoliko puta, a činjenica da su 5G stanice manje i gušće raspoređene sugerira i mnoge promjene na tržištu, koje se zahuktava. O potencijalu tržišta dovoljno govori podatak da se očekuje da će do 2027. godine tržišna vrijednost 5G infrastrukture narasti na 497 milijarde dolara, dok je prije dvije godine iznosila skromnih dvije milijarde dolara.

Od 716 tisuća europskih stupova 48 posto je u vlasništvu operatera mobilnih mreža dok je 27 posto postojeće infrastrukture povezano s njima, odnosno posjeduju ih posebne tvrtke koje su u vlasništvu telekoma. Ipak razvija se tržište samostalnih kompanija koje grade telekomunikacijske stupove i 12 posto portfelja je u njihovom vlasništvu dok je ostatak izgrađen na temelju joint venture modela. S druge strane 52 posto ih je u vlasništvu kompanija specijaliziranih za telekomunikacijske stupove (towerco), bez obzira na to jesu li im vlasnici telekomi ili je riječ o neovisnim tvrtkama. Taj će udio u narednim godinama narasti na 57 posto i to prije svega kroz strategije telekom operatera, koji će pokušati monetizirati svoju infrastrukturu.

Vodaphone je tako nedavno izdvojio 70 tisuća svojih telekomunikacijskih stupova u posebnu tvrtku koju namjerava monetizirati kroz IPO (inicijalnu javnu ponudu), a očekivanja mnogih je da će biti sve više transakcija na tržištu. Istovremeno će udio stupova u direktnom vlasništvu telekoma pasti na 25 posto i taj će se trend nastaviti.
Najveća promjena dogodit će se u udjelu neovisnih kompanija koje upravljaju telekomunikacijskim stupovima jer bi udio u globalnoj infrastrukturi u idućim mjesecima mogao s postojećih 12 posto skočiti na 20 posto i to konkretno zbog American Towera, koji završava veliku transakciju te Cellnexa, koji preuzima dio infrastrukture Deutsche Telekoma.

I dok je većina ulaganja do sada bila fokusirana na razvoj infrastrukture unutar telekoma, na tržištu se sve jače razvijaju oblici monetizacije infrastrukture kao posebnog dijela poslovanja. Tako TowerXchange najavljuje velike transakcije na europskom tržištu prvenstveno kroz spajanje i akvizicije, ali i da će biti oformljena nova društva za upravljanje infrastrukturom kao i da će se pokrenuti novi joint venture sporazumi i to za postojeću infrastrukturu, a još i više za izgradnju potpuno nove infrastrukture.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava