TEHNOLOŠKI NAPREDAK

5G kao pokretač Ratne mornarice SAD-a

Autor: Redakcija
event 21.04.2022.
Foto: Shutterstock

Glavni direktor za digitalne inovacije Mornarice SAD-a ovoga je tjedna pozdravio 5G kao „izvrsnog pokretača” budućih operacija, s obzirom na to da je stavljen fokus na veću povezanost kroz strogo povjerljivi Projekt Overmatch.

Bežična oprema pete generacije razmatra se za niz primjena, od povezivanja pristaništa s brodovima do pametnih skladišta i drugih logističkih pothvata, sugerirao je Michael Galbraith 19. travnja.

„Pomislite na brod, mislite na skupinu nosača – moramo raditi mirno i duboko, ne možemo koristiti SATCOM”, izjavio je Galbraith na Cloudera Government Forumu. „Još uvijek moram komunicirati s prve palube na treću palubu, i dalje moram komunicirati od tog nosača do razarača, a 5G i druge tehnologije milimetarskih valova to omogućuju.”

Kako točno 5G, tzv. internet stvari (IoT) i prikupljanje podataka komuniciraju s glavnim mrežama Mornarice SAD-a „problem je na kojem se aktivno radi”, kaže Galbraith. „Čuli ste za Projekt Overmatch, komunikaciju kao uslugu. To je dio posla koji tim admirala Douga Smalla obavlja i od životne je važnosti.”

Projekt Overmatch je doprinos američke mornarice zajedničkom zapovjedništvu i kontroli svih domena (Joint All-Domain Command and Control ili JADC2), tj. širem nastojanju Pentagona da bolje poveže senzore i strijelce te otkloni komunikacijske barijere između službi. Doug Small je vođa Zapovjedništva pomorskih informacijskih sustava ratovanja, ključnog igrača za JADC2.

Small je početkom travnja za C4ISRNET izjavio kako njegov tim „radi sa zapovjednim sustavima, centrima za ratovanje, servisima i industrijom kako bi osigurao arhitekturu ili okvir za povezivanje različitih komponenata, uključujući mreže, infrastrukturu, arhitekturu podataka, alate i analitiku kako bismo poboljšali prednost naše odluke.”
„U konačnici,” rekao je Small tada, „ovo će pomoći našoj sposobnosti da osiguramo sinkronizirane učinke u blizini i na daljinu u svim domenama, osiguravajući smrtonosniju i bolje povezanu flotu sada i nadalje u budućnosti.”

Bežična tehnologija pete generacije obećava veće brzine, nižu latenciju i druga poboljšanja u usporedbi sa svojim prethodnicima. Sam po sebi, 5G je „više, bolje, brže”, rekao je Galbraith i dodao da kada se sinkronizira s drugim mogućnostima, njegov potencijal zaista zasja.

Američko ministarstvo obrane odabralo je desetak vojnih instalacija kao testne stanice za 5G, uključujući lokacije u Kaliforniji, Georgiji i Virginiji. Ministarstvo je nedavno predstavilo višemilijunski izazov za ubrzanje rasta i usvajanja pete generacije otvorenog ekosustava.

Operator AT&T ove je godine ostvario početni uspjeh u postavljanju pokusne 5G mreže koja bi mogla izrealizirati pametna skladišta za Mornaricu, izvijestio je Defense News. Vjeruju da bi pametna skladišta mogla povećati učinkovitost i preciznost njihove logistike.

Ministarstvo obrane primilo je gotovo 338 milijuna dolara za 5G i mikroelektroniku u fiskalnoj 2022. godini, a – kako pokazuju proračunski dokumenti – zatražilo je 250 milijuna dolara za fiskalnu 2023.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava