ERICSSONOVO IZVJEŠĆE O MOBILNOSTI

5G dostiže brojku od milijardu pretplatnika u 2022. i 4,4 milijarde do 2027.

Autor: Redakcija
event 23.06.2022.
Foto: Shutterstock

Prema podacima Ericssona, podatkovni promet globalne mobilne mreže udvostručio se u protekle dvije godine te se očekuje se da će se za pola desetljeća čak 60 prometa odvijati putem 5G mreža.

Predviđa se da će Sjeverna Amerika predvoditi svijet u broju 5G pretplatnika u sljedećih pet godina, gdje bi devet od svakih deset pretplata u regiji bilo 5G. Ovu prognozu donosi najnovije izdanje Ericssonovog Izvješća o mobilnosti, koje također pretpostavlja da će globalne pretplate na 5G mrežu do kraja tekuće godine prijeći prekretnicu od milijardu korisnika.

Vremenski okvir za 2027. također uključuje procjene da će 5G činiti:

  • 82 % pretplata u zapadnoj Europi
  • 80 % u regiji Vijeća za suradnju zemalja u Perzijskom zaljevu i
  • 74 % u sjeveroistočnoj Aziji.

U Indiji, gdje implementacija 5G-a tek treba započeti, očekuje se da će peta generacija mobilne mreže činiti gotovo 40% svih pretplata do 2027. U globalnom smislu, predviđa se da će 5G predstavljati gotovo polovicu svih pretplata do 2027., premašujući 4,4 milijarde korisnika.

Najnovije Ericssonovo izvješće o mobilnosti – dvadeset drugo izdanje Ericssonovih uvida i prognoza o mrežnom prometu – također otkriva da se globalni podatkovni promet mobilne mreže udvostručio u posljednje dvije godine.
Ovaj rast potaknut je povećanom upotrebom pametnih telefona i mobilnog širokopojasnog pristupa, kao i digitalizacijom društva i industrije. Nedavne statistike i prognoze ističu veliku potražnju za podatkovnom povezivanjem i digitalnim uslugama, unatoč pandemiji i geopolitičkim neizvjesnostima. Svake godine, nekoliko stotina milijuna ljudi postaju novi pretplatnici mobilnog širokopojasnog pristupa.

Fredrik Jejdling, izvršni potpredsjednik i rukovoditelj za mreže u Ericssonu, kaže: „Najnovije Ericssonovo izvješće o mobilnosti potvrđuje 5G kao najbrže rastuću generaciju mobilne tehnologije ikada, u čemu Ericsson igra ključnu ulogu. Svakodnevno radimo s našim klijentima i partnerima iz ekosustava diljem svijeta kako bismo osigurali da milijuni ljudi, poduzeća, industrija i društava što prije mogu uživati u prednostima 5G povezivosti.”

Peter Jonsson, glavni urednik Ericssonovog Izvješća o mobilnosti, izjavio je da se „uvođenje samostalnih 5G (SA) mreža povećava u mnogim regijama kako se pružatelji elektroničkih komunikacijskih usluga spremaju za inovacije kako bi odgovorili na poslovne prilike van poboljšane mobilne širokopojasne mreže. Solidna digitalna mrežna infrastruktura podupire planove digitalne transformacije poduzeća, a njihove nove sposobnosti mogu se pretvoriti u nove korisničke usluge.”

Izvješće također naglašava sve važniju ulogu koju fiksni bežični pristup (FWA) igra u pružanju širokopojasnih usluga. Ericsson predviđa da će broj FWA konekcija premašiti 100 milijuna u 2022., što bi se moglo više nego udvostručiti do 2027. godine – na gotovo 230 milijuna.

Što se tiče Interneta stvari (IoT), izvješće navodi da je 2021. širokopojasni IoT (4G/5G) prestigao 2G i 3G kao tehnologija koja povezuje najveći udio svih mobilnih IoT povezanih uređaja, što čini 44 posto svih veza.
Masivne IoT tehnologije (NB-IoT, Cat-M) porasle su za gotovo 80 posto tijekom 2021., dosegnuvši skoro 330 milijuna konekcija. Očekuje se da će broj IoT uređaja povezanih ovim tehnologijama prestići 2G/3G već 2023. godine.

Ericssonovo lipanjsko izvješće samo potvrđuje podatke koje je prije mjesec dana iznijela analitička kuća Omdia. Jedno je sigurno: 5G je ovdje da ostane.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava