NOVA STUDIJA

Globalni broj korisnika 5G mreže prijeći će milijardu u 2022.

Autor: Redakcija
event 11.05.2022.
Foto: Shutterstock

Studija analitičke tvrtke Omdia prognozira da će globalne pretplate na 5G porasti s 540 milijuna veza na kraju 2021. na 1,3 milijarde do završetka tekuće godine.

Prilikom prezentacije na 5G Forumu u Sevilli, viša direktorica tvrtke Omdia Maria Rua Aguete rekla je da, iako je mreža pete generacije još uvijek u povojima – predstavlja tek pet posto svih mobilnih veza – prihodima od 5G mobilnih usluga predviđa se brzi rast u sljedećih nekoliko godina. Studija je izračunala da će 5G činiti gotovo tri petine globalnih prihoda od mobilnih usluga u 2026. godini, što čini 40 posto ukupnih pretplata.

Rast je potaknut brzim usvajanjem 5G uređaja i većom potrošnjom korisnika. „Očekujemo da će do 2026. 40 posto svih mobilnih pretplata biti 5G; ukupno 4,8 milijardi”, izjavila je Aguete. Nadalje, očekuje se da će godišnji prihodi od 5G mobilnih usluga dosegnuti 540 milijardi dolara diljem svijeta do 2026., što predstavlja 60 posto globalnih prihoda od mobilnih usluga. Rast prihoda od 5G usluga dovest će ukupne prihode od mobilnih usluga na 911 milijardi dolara na globalnoj razini u 2026., u odnosu na 798 milijardi dolara u 2019.

Kina je bila vodeći teritorij 2021. s 357 milijuna pretplatnika, a slijede je SAD, Japan, Južna Koreja i UK. Što se tiče postotka stanovništva s 5G konekcijom, vodeća je Južna Koreja s više od 40 posto stanovništva na 5G mreži. Odmah potom je Hong Kong s 39 posto i Kina s 30 posto. U Ujedinjenom Kraljevstvu tek osam posto stanovništva ima 5G vezu.

Iako su izravni dokazi o utjecaju 5G-a na prosječan prihod po korisniku (ARPU) još uvijek fragmentirani, Omdia je primijetila da je penetracija 5G SIM-a i dalje relativno niska na mnogim tržištima. Kao odgovor na ovu činjenicu, analiza je sugerirala da bi telekomunikacijske kompanije trebale ponuditi strategiju koja 5G čini privlačnijim svojim korisnicima i da je vrlo vjerojatno da će 5G imati sveukupno pozitivan učinak. Streaming videa temeljenog na 5G-u istaknut je kao jedan od ključnih pokretača za potrošače da prihvate 5G.

Aguete je zaključila da telekomi ciljaju na 5G aplikacije i usluge u paketu kako bi potaknuli potražnju i ispunili očekivanja korisnika za naprednijim povezivanjem. Napomenula je da su upravo kompanije koje prije nisu imale veze s 5G-om te koje su najčešće dodavale novi model za određivanje cijene kao „razine podataka” (data tiers) da bi zadovoljile novu ili širu publiku. Iako su i „razine brzine” (speed tiers) dobile na zamahu ove godine, samo je deset posto operatera koji nude 5G uključilo usluge obogaćene 5G-om u svoje pakete tijekom 2021.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava