Bliska budućnost

5G donosi (r)evoluciju?

Autor: Redakcija
event 18.03.2021.
Shutterstock

5G je postao vruća tema čak i prije ozbiljne komercijalne implementacije, a svakako je termin kojeg malo tko uspijeva ignorirati. U središtu je geopolitičkih pritisaka i prijepora najvećih svjetskih sila što ukazuje koliko je ova nova infrastruktura bitna svjetskim moćnicima.

Prethodne mobilne tehnologije 1G, 2G, 3G i 4G nisu bile ni približno medijski eksponirane niti su bile uzrok preslagivanja novog svjetskog poretka. Zašto je tome tako? Razlog vjerojatno leži u novcu, preciznije enormnom ekonomskom potenciju nove tehnologije na kojoj implementacija 5G sustava leži, a time i u političkom kontekstu koji se veže uz enormne investicije i prihode koje će 5G tehnologija donijeti.

Relevantne analize pokazuju kako će do 2035. godine prodaja proizvoda i usluga vezanih na 5G tehnologiju, dosegnuti čak 13,2 bilijuna dolara, a nove tehnologije trebale bi generirati više od 22,3 milijuna novih radnih mjesta.
Već sada je evidentno da je budućnost digitalna te da će se sav digitalni sadržaj interaktivno pretraživati, izmjenjivati, mijenjati i obogaćivati za što će uskoro biti potrebni puno veći mrežni kapaciteti od onog kojeg trenutne mobilne tehnologije i mreže mogu adekvatno isporučivati. Ako tomu dodamo nove nadolazeće usluge AR, VR, 360° video i UHD streaming, nije teško predvidjeti skore poteškoće na trenutnim mobilnim mrežama. Da je tako dovoljno se sjetiti kvalitete video prijenosa na 3G mrežama te koliko je unaprijeđena 4G mrežom. Ipak, potencijal infrastrukture bazirane na 4G tehnologiji dosegnuo je maksimum pa je alternativa 5G mreži postavljati jako veliki broj 4G baznih stanica te agregirati puno više frekvencijskog spektra i „umjetnog elektomagnetkog smoga“ nego što bi to bio slučaj da se postupno prijeđe na 5G. Čak i takve bi pak mreže vrlo brzo postale operativno neefikasne i financijski neodržive.

Dakle, operatori će kao i kod prethodnih generacija mobilne tehnologije, odluku o prelasku na 5G mrežu uglavnom donijeli prvenstveno zbog sve teže borbe sa porastom paketskog prometa uzrokovnog „bandwidth hungry“ aplikacijama poput YouTubea, Instagrama, Facebooka, Netflixa i ostalih. Iz navedenog poprilično je jasno kako su na 3G i 4G mrežama profitirali Internet giganti pa će operatori ovoga puta biti puno oprezniji za koga grade mrežu i kako ju adekvatno monetizirati prvenstveno u svoju korist.

5G podloga za autonomnu vožnju i pametne gradove

U užem smislu 5G predstavlja novu generaciju mobilne tehnologije kao evoluciju na trenutno najrašireniju 4G tehnologiju. U širem smislu pak 5G predstavlja set bežičnih tehnologija namijenjenih raznim primjenama te unaprijed kompatibilnih svim budućim nadogradnjama. 5G je dizajniran tako da podrži sve postojeće ali i buduće zahtjeve koje trenutno ne možemo zamisliti. Predstavlja revolucionarnu promjenu u dizajnu i upravljanju ne samo mobilnih mreža nego i svih ostalih mrežnih elemenata uključenih oko mobilnog ekosustava te po prvi put efikasno pružajući „end-end“ garanciju kvalitete usluge na svim razinama, često spominjanu kao famozni „network slice“.


Odgovor na pitanje što donosi 5G bi mogao biti – u početku stare usluge na bolji način. Zatim će postati hranjiva podloga novim tehnologijama i njihovim primjenama kao što su AR, VR, AI, dronovi, computer vision, autonomna vožnja, pametni gradovi, automatizirana proizvodnja i dr.
Navedene tehnologije bi u kombinaciji trebale omogućiti ekspresiju dosad neistraženih ljudskih talenata te otvoriti mnoga nova radna mjesta i cijele nove pametne industrije s informacijom kao najjačom valutom. U zadnjoj fazi specifikacije i implementacije 5G standarda očekuje se prodor industrijske primjene 5G-a koja će svojom mogućnosti pružanja super sigurne, responzivne, brze i pouzdane mreže te svojim konceptom ‘network slicinga’ i harmoniziranim radom baznih stanica i velikog broja uređaja na malom prostoru, transformirati proizvodnu logistiku, poljoprivredu i ostale industrijske vertikale koje su u velikoj mjeri ostale gotovo neokrznute dosadašnjom digitalizacijom i primjenom mobilnih mreža u svom core poslovanju uopće. Sve bi to trebalo biti moguće realizirati sa dosta značajno manjim inkrementalnim troškom izgradnje i upravljanja 5G mrežom u odnosu na troškove postojećih mobilnih mreža koje će zasigurno biti sa nama još neko vrijeme.

Osim spomenutog, 5G će promijeniti i same telekome koji će posegnuti za B2B kolačem iz kojeg se u velikoj mjeri i planira financirati izgradnja i operativan rad budućih 5G mreža. No to će zahtijevati kooperaciju između telekom, start-up i integratorske zajednice. Nadalje, to je prvenstveno kulturološka i workforce promjena današnih telekoma orijentiranih u prvom redu na B2C poslovni model iz kojeg generiraju većinu prihoda. Također zaposlenici će morati usvojiti nove digitalne vještine te bi u konačnici telekom mogao sve više poprimati operativni i poslovni model tzv. Big Tech kompanija poput Googlea i Amazona.

Sve to može i optika?

5G je prvenstveno mobilna tehnologija koja omogućava današnje brzine optike ali uz to nudi mobilnost kao fundametalni diferencijator. Dakle nije samo fokus u tehničkim mogućnostima optike i 5G-a koliko o mogućnostima primjene. Također, proces dovođenja optike do kućanstva često nije isplativ u ruralnim područjima te je proces sam po sebi spor. 5G mreže bi trebale u velikoj mjeri premostiti taj dugospominjani digitalni jaz između urbanih i ruralnih sredina.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava