5G će generirati 7 bilijuna dolara do 2030.

Autor: Redakcija
event 22.08.2022.
Foto: Shutterstock

Razvoj 5G-a nastavlja se brzinom bez presedana u usporedbi s drugim generacijama mobilnih komunikacija. Prema studiji koju su objavili InterDigital i ABI Research, na putu je da 2030. generira 7 bilijuna dolara ekonomske vrijednosti, 12 godina nakon objave službenog 3GPP standarda.

Istraživanje pod nazivom „Izvješće o stanju 5G-a: Omogućavanje bezgranične generacije” (State of 5G Report: Enabling the Boundless Generation) ukazuje na to da će ekonomska vrijednost 5G-a eksponencijalno porasti u narednim godinama te bi do 2030. trebala doseći 7 bilijuna američkih dolara, kako se širi uporaba IoT uređaja – od pametnih telefona i potrošačke elektronike do poslovnih aplikacija.

Uz aplikacije kao što su proširena i virtualna stvarnost (AR/VR) te imerzijski sadržaj, značajke koje pomažu poduzećima poput niske latencije, determinističkog umrežavanja i naprednih slučajeva uporabe interneta, 5G je već nadmašio sve prethodne generacije mobilne tehnologije.

„5G nam sada daje uvid u ono što će biti moguće u budućnosti i postavlja temelje za sljedeću generaciju mreža”, rekao je Dimitris Mavrakis, viši direktor istraživanja u ABI Researchu. „Veliki kapaciteti, visoka pouzdanost i mogućnosti niske latencije 5G-a već počinju stvarati sljedeći val potrošačkih i poslovnih aplikacija, na isti način na koji je 4G pokrenuo stvaranje društvenih mreža, ekonomije suradnje i bogatog sadržaja. Nalazimo se u vrlo uzbudljivoj tehničkoj eri koja će utrti put za 6G i buduće mreže.”

U izvješću se dodaje da operatore čeka svijetla budućnost kako eksponencijalni uspon 5G-a i njegovih prilika za rast postanu očitiji, posebice budući da je 5G namijenjen za podršku širokom rasponu aplikacija koje su ključne te ostvaruju prihode. Naglašava se da operatori nastavljaju pronalaziti načine za razvoj novih i boljih značajki koje podržavaju mrežne performanse potrebne za ostvarivanje potencijala 5G mreža i njihovih gospodarskih prednosti.

„Vrijeme u kojem živimo je uzbudljiva prijelomna točka za 5G i način na koji se telekomunikacijske mreže grade i konzumiraju”, izavio je je dr. Rajesh Pankaj, tehnički direktor u InterDigitalu. „Kako se 5G implementira diljem svijeta, pomaže u rješavanju temeljnih izazova i postavlja temelje za eksperimentiranje, nove ideje i inovacije. Istovremeno, 3GPP i 5G opskrbni lanac kontinuirano rade na još daljnjem napretku 5G-a”, nastavlja Pankaj. „Prve godine 5G-a bile su temeljne za njegov dugoročni uspjeh. Sada je vrijeme kada ćemo moći iskusiti i imati koristi od uzbudljivih novih aplikacija, novih slučajeva uporabe i brojnih drugih načina na koje se životni stil potrošača može transformirati.”

Iako nova tehnologija obećava da će podržati aplikacije poput AR-a i VR-a, koje su „gladne” podataka i osjetljive na kašnjenje, izvješće pokazuje da se apetit za takvim uslugama nije u potpunosti pojavio, dok novi koncepti kao što je Metaverzum još uvijek predstavljaju daleku budućnost. Doduše, studija također otkriva kako se 5G može smatrati transformativnim u podržavanju uvođenja digitalnih prostora, pametnih gradova i pametnih javnih usluga. Da bi se sve to omogućilo, vlade i lokalne vlasti moraju ukloniti prepreke sveobuhvatnom pristupu 5G-a.

Rečeno je da mrežne nadogradnje mogu poduprijeti napore proizvođača da automatiziraju procese osiguranja kvalitete, uvedu autonomne mobilne robote unutar pogona i unaprijede vještine zaposlenika korištenjem proširene stvarnosti. Niža latencija i podrška za vremenski osjetljivo umrežavanje koju pruža 5G mreža mogu dodatno omogućiti bežičnu automatizaciju procesa za slučajeve uporabe robotike i povećati podršku za propusnost za aplikacije kao što je video analitika.

Naposljetku, InterDigital i ABI Research izračunali su da će 2030. proizvodna i industrijska poduzeća širom svijeta imati više od 49 milijuna 5G veza unutar svojih pogona, generirajući 2,4 milijarde dolara prihoda od globalnih veza za dobavljače.

Međutim, izvješće upozorava da je nestašica 5G industrijskih uređaja usporila interes proizvođača za privatne 5G mreže, a taj je nedostatak entuzijazma zauzvrat obeshrabrio dobavljače hardvera od stvaranja potrebnih uređaja. Kao rezultat ovog stanja previranja, dobavljači opreme poput Nokije lansirali su konvergirane uređaje koji podržavaju Wi-Fi, LTE i 5G povezivost.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava