DOMAĆE ISTRAŽIVANJE

5G budućnost u Hrvatskoj

Autor: Redakcija
event 27.04.2022.
Foto: Shutterstock

Ekonomski institut u Zagrebu procijenio je gospodarsku korist koju donijeti uvođenje i daljnji razvitak 5G mreže u Hrvatskoj. Riječ je o vrtoglavom iznosu od milijardu i 325 milijuna eura!

Ovi podaci rezultat su prvog velikog istraživanja o učincima i koristima koje će 5G donijeti Hrvatskoj, koje je proveo Ekonomski institut u Zagrebu. Cilj istraživanja bio je jednostavan: procijeniti ekonomsku korist razvoja 5G mreže, u usporedbi s očekivanim ulaganjima koju ta mreža budućnosti zahtijeva.

5G je tehnologija budućnosti; ona već sad značajno mijenja mnoge industrije i društva. Mogućnost spajanja neograničenog broja uređaja koji će međusobno dijeliti informacije u realnom vremenu donedavno je bila nezamisliva. 5G predstavlja temelj nove industrijske revolucije; ključan je element u razvoju nove generacije usluga i aplikacija, kao što su pametni gradovi, pametne tvornice, pametna vozila i mnogi drugi. 5G će promijeniti naše živote u mnogim segmentima, ali i odrediti putanju čitavih nacionalnih ekonomija.

5G ima tri glavne prednosti u odnosu na dosadašnje tehnologije. Brzine downloada veće su i do 100 puta u odnosu na 4G, ima i do 100 puta veći kapacitet protoka podataka (što omogućuje spajanje milijuna različitih uređaja na istu mrežu na maloj površini), te ima vrlo nisku latenciju, odnosno kašnjenje signala od izdane komande do njenog izvršenja, što osigurava veću pouzdanost i sigurnost mreže.

Istraživanje je pokazalo da će 5G tehnologija dovesti i do povećanja zaposlenosti u svim sektorima koje 5G dotiče. Tako predviđaju da će se raspon procijenjenog povećanja zaposlenosti kretati od osam posto u prerađivačkoj industriji, preko 43 posto u turizmu, do 46 posto u informacijsko-komunikacijskoj tehnologiji, tj. ICT-ju. Na županijskoj je razini najveći pozitivan učinak povećanja mobilnih brzina na zaposlenost zabilježen u Gradu Zagrebu, koji slijede Zagrebačka, Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska i Istarska županija, u kojima se povećanje zaposlenosti procjenjuje između 16 i 24 posto.

Smanjenje troškova poslovanja još je jedna veoma bitna posljedica ulaganja u 5G tehnologiju.
Najveće očekivano smanjenje troškova očekuje se u Požeško-slavonskoj (29 %), Ličko-senjskoj (25 %) i Istarskoj županiji (21 %). Porast prihoda prodaje uvođenjem 5G mreže može se očekivati u svim ekonomskim sektorima – tako bi se prihodi u prerađivačkoj industriji trebali povećati za 20 %, a u turizmu i ICT-ju za čak 50 %. U Gradu Zagrebu uslijed razvoja 5G mreže očekuje se povećanje prihoda za 107 %, a povećanje se očekuje i u Primorsko-goranskoj (31 %) te Splitsko-dalmatinskoj županiji (25 %).

Razvojem 5G mreže ostvarit će se i povećanje izvozne sofisticiranosti od deset posto, kao i smanjenje troškova poslovanja za isti postotak. Otvorio se i potencijal za do tri puta veći udio novih poduzeća.

Na pitanje o važnosti privatnih ulaganja za razvoj 5G mreže u Hrvatskoj, Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma odgovara:

Glavni zamašnjak novih faza razvoja 5G mreže bit će, kao i do sada, privatna ulaganja telekomunikacijskog sektora. Ono što je, međutim, ključno jest stvoriti kvalitetan investicijski okvir za razvoj elektroničke komunikacijske infrastrukture u Hrvatskoj koji nažalost još ne postoji. Previše je propisa koji su nedorečeni i neusklađeni i zato otežavaju razvoj 5G mreže. Kada bi se ovi investicijski uvjeti riješili i pojednostavili administrativni procesi, investicija od 445 milijuna eura u 5G infrastrukturu generirala bi korist i veću od tri puta za svaki uloženi euro odnosno više od 10 milijardi kuna.

Dr. sc. Maruška Vizek, voditeljica istraživanja Ekonomskog instituta objasnila je zašto se snažniji učinci 5G mreže očekuju u ruralnim područjima:

S obzirom da slabije razvijene županije imaju nižu razinu poduzetničke aktivnosti i karakterizira ih nedovoljna tehnološka složenost poslovnih procesa, upravo su one te koje će od uvođenja 5G mreže imati najveće koristi jer je kod njih prostor za ostvarivanje rasta zasnovanog na 5G ekonomiji značajno veći nego kod razvijenijih županija. Također, najveći povrat od ulaganja u 5G mrežu u Hrvatskoj očekuje se upravo u poljoprivredi koja je dominantna ekonomska djelatnost u nerazvijenijim županijama, zbog čega upravo te županije mogu očekivati najveću razinu pozitivnih učinaka od uvođenja 5G mreže.

Spomenuti podatak o procijenjenoj ekonomskoj koristi od 1 milijarde i 325 milijuna eura dolazi uz pretpostavku ulaganja u 5G koji bi do 2040. godine trebali iznositi oko 445 milijuna eura. To bi značilo da će se na svaki euro koji se u Hrvatskoj uloži u razvoj 5G infrastrukture u ekonomiju vratiti tri eura.

Od četiri ekonomska klastera koje je Ekonomski institut istražio – Pametna proizvodnja, Pametno selo, Pametni grad i Pametna javna uprava – najpovoljniji omjer troškova i koristi očekuje se u pametnim selima, gdje se na svaki euro ulaganja može očekivati 4,3 puta veći iznos koristi.

Autori studije napominju da se razvojem 5G mreže otvara „značajan poduzetnički potencijal koji do izražaja dolazi ponajprije u slabije razvijenijim hrvatskim regijama i onim udaljenim od glavnih urbanih središta te u sektorima poljoprivrede i turizma.”

5G će biti ključan faktor za daljnji razvitak Hrvatske, te njeno pozicioniranje na europskom, ali i svjetskom tržištu. Mjere javnih politika i uspješnost nositelja javne politike i poduzetnika bit će, pak, ključni faktori za planirani i potencijalni razvoj 5G tehnologije.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava