CES 2023.:

5G bi uskoro mogao ispuniti obećanja pametnog grada

Autor: Redakcija
event 16.01.2023.
Foto: Shutterstock

5G bežična povezivost i druge tehnologije povezane s pametnim gradovima mogle bi uskoro ispuniti svoja obećanja jer tehnološke tvrtke, lokalne vlasti i drugi razvijaju nove uporabe i poslovne slučajeve za njih, rekli su panelisti tijekom rasprave na sajmu CES u Las Vegasu prošlog vikenda.

Panelisti predviđaju da će se tijekom sljedećeg desetljeća tehnologije poput 5G-a, umjetne inteligencije, satelitskih komunikacija i dr. integrirati kako bi ponudile širok raspon novih usluga i mogućnosti koje bi mogle poboljšati sigurnost na cestama, rasteretiti promet, smanjiti onečišćenje, povećati pristup obrazovanju i još mnogo toga.

„Spoj komunikacija i AI načina obrade postat će sve važnija”, izjavio je Durga Malladi, viši potpredsjednik i glavni direktor mobilnih modema i infrastrukture u Qualcomm Technologies. „To će biti očekivani standard za 10 godina.”

Iako su telekomunikacijske tvrtke počele uvoditi 5G 2019., većina uporaba te tehnologije poboljšala je postojeće aplikacije za pametne telefone i druge uređaje, kaže Malladi. No to se mijenja kako tehnologija sazrijeva i sve više uređaja i sustava koristi 5G mrežu, dodao je.

Kada se 5G tehnologija pojavila, obećavala je poboljšati javnu sigurnost, upravljanje prometom, energetsku učinkovitost i više, dopuštajući državnim i lokalnim vlastima prijenos i obradu velikih količina podataka u stvarnom vremenu. Međutim, donedavno su mnoge 5G veze nudile slične brzine kao 4G LTE ili su radile na vrlo kratkim udaljenostima, ograničavajući njihov utjecaj. To se počinje mijenjati kako telekomunikacijske tvrtke nastavljaju širiti svoje 5G mreže, a ljudi razvijaju nove načine korištenja, rekao je Malladi.

Aruna Anand, predsjednica i izvršna direktorica Continentalovog automobilskog sektora u Sjevernoj Americi, dodala je da bi veća povezanost vjerojatno smanjila broj prometnih nesreća kroz poboljšane aktivne sigurnosne sustave koji kombiniraju podatke o vozilu iz senzora „s informacijama vezanim za sigurnost koje dolaze putem zraka”.

Napomenula je da će rubno računalstvo nastaviti igrati važnu ulogu u inteligentnim transportnim sustavima, iako 5G povezivost omogućuje brzu komunikaciju, jer bi prijenos i pohrana podataka mogli biti preskupi za aplikacije koje koriste puno podataka, kao što su povezana i automatizirana vozila.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava