Tehnologija „čitanja misli” prevodi moždane valove u fotografije

Autor: Redakcija
event 29.08.2022.
Foto: Shutterstock

U članku objavljenom u časopisu Nature, istraživači sa Sveučilišta Radboud u Nizozemskoj otkrili su rezultate eksperimenta u kojem su pokazali fotografije lica dvojici dobrovoljaca unutar snažnog skenera funkcionalne magnetske rezonancije (fMRI) za čitanje mozga.

FMRI skener vrsta je neinvazivne tehnologije snimanja mozga koja otkriva aktivnost mozga mjerenjem promjena u protoku krvi. Dok su volonteri gledali slike lica, fMRI je skenirao aktivnost neurona u područjima njihova mozga odgovornim za vid. Istraživači su zatim unijeli te informacije u računalni algoritam umjetne inteligencije koji može izraditi točnu sliku na temelju informacija iz fMRI skeniranja.

Kako pokazuju rezultati eksperimenta, sustav fMRI/AI uspio je gotovo potpuno rekonstruirati originalne slike koje su pokazane dobrovoljcima.

Istraživač umjetne inteligencije i kognitivni neuroznanstvenik Thirza Dado, koji je vodio studiju, vjeruje da ovi vrlo impresivni rezultati pokazuju potencijal fMRI/AI sustava za učinkovito čitanje misli u budućnosti, piše Mail Online.

„Vjerujem da možemo istrenirati algoritam ne samo da točno prikazuje lice koje gledate, već i bilo koje lice koje zamislite, poput lica vaše majke”, objašnjava Dado.

„Razvijanjem ove tehnologije bilo bi fascinantno dekodirati i rekreirati subjektivna iskustva, možda čak i snove. Takva tehnološka znanja također bi se mogla koristiti u kliničke svrhe, poput komunikacije s pacijentima koji su u dubokoj komi”, kaže Dado.

Dadov rad usmjeren je na korištenje tehnologije za vraćanje vida ljudima koji su, zbog bolesti ili nezgode, postali slijepi, izvještava Mail Online.

„Već razvijamo kamere-implantate koje će stimulirati ljudske mozgove kako bi ponovno mogli vidjeti”, kaže Dado.

Kako bi se „istrenirao” sustav umjetne inteligencije, volonterima je prethodno pokazan niz drugih lica dok su im se mozgovi skenirali.

Prema eksperimentu, ključno je što fotografske slike koje su vidjeli nisu bili stvarni ljudi, već slika stvorena računalom gdje je svakoj sićušnoj točci svjetla ili tame dan jedinstven računalni programski kod.

FMRI skeniranje uspjelo je otkriti kako su neuroni volontera reagirali na te slike. Sustav umjetne inteligencije zatim je preveo neuronsku reakciju svakog dobrovoljca u računalni kod kako bi ponovno stvorio fotografski portret. U testu, ni volonteri ni sustav umjetne inteligencije nikada nisu vidjeli lica koja su tako precizno dekodirana i rekreirana.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava