Šest operativnih izazova za 5G

Autor: Redakcija
event 02.06.2022.
Foto: Shutterstock

Operatori se suočavaju s brojnim izazovima tijekom razvoja i sazrijevanja 5G-a; kako u smislu postavljanja i pokretanja novih 5G mreža, tako i upravljanja odnosom tih novih mreža s postojećim 4G mrežama.

Na ovogodišnjoj sjednici Foruma za testiranje i mjerenje, tri industrijska stručnjaka iznijela su neke od primarnih operativnih izazova za 5G mreže. Predstavljamo ih u nastavku.

Razmjer

Dean Brauer, potpredsjednik mrežnih i terenskih operacija za Verizon, rekao je da je jedan od najvećih izazova za mrežne operatore to što kako se 5G implementira, broj i vrste mrežnih čvorova „eksponencijalno rastu”, stoga je ključna mogućnost implementacije i upravljanja tom mrežom u odgovarajućem razmjeru.

Brzina uvođenja

Ne samo da se 5G implementira u širokom razmjeru, već i prema ubrzanom rasporedu. Ova dva faktora sama po sebi predstavljaju operativne izazove, ali se i međusobno otežavaju. „Pružatelji usluga zaista žele postaviti velik dio mreže iznimno brzo – tako da je to definitivno veliki izazov”, kaže Sophie Legault, direktorica poslovanja za transport i podatkovne komunikacije testne tvrtke EXFO.

Integracija

To je izravno povezano s implementacijom, napominje Brauer, u smislu načina na koji operatori osiguravaju da 5G mreže dobro funkcioniraju s postojećim 4G mrežama; što je posebno važno jer nesamostalne 5G mreže (5G NSA) izravno ovise o LTE standardu kao nositelju prometa na upravljačkoj ravnini.

Testiranje i podrška novim 5G tehnologijama

Brauer smatra testiranje zasebnim operativnim izazovom u kontekstu toga kako operatori će osigurati da mogu ispuniti zahtjeve koje korisnici žele vidjeti u raznim 5G uslugama. „Moramo biti u mogućnosti vrlo dobro mjeriti i nadzirati mrežu, u stvarnom vremenu, u razmjeru koji do sada nismo vidjeli”, ističe. Legault ovaj problem uokviruje ne samo u smislu novih usluga i povezanih zahtjeva, već i novih frekvencijskih pojaseva i tehnoloških implementacija, kao što su sinkronizacija i prijenos velike brzine.

Vještine radne snage

Ovaj izazov ima veze s novim uslugama i tehnološkim zahtjevima 5G-a, ali i s trenutnim okruženjem radne snage u kojem se 5G implementira. Slabo tržište rada, koje se također nosi s pitanjima lanca opskrbe te na kojem je pojačan fokus i državno financiranje usluga povezivanja tijekom globalne pandemije koronavirusa značilo priljev sredstava koja se moraju potrošiti u određenom vremenskom razdoblju, pa se mrežni operatori, integratori sustava i podugovaratelji žestoko natječu za ograničenu radnu snagu, a istovremeno nastojeći zadržati troškove implementacije na niskim granama. Od tehničara se traži više: ne samo iskustvo u RF testiranju, već i sposobnost testiranja optike i provjere valjanosti usluga. Sandeep Sharma, potpredsjednik i globalni voditelj 5G/RAN/ORAN portfelja Tech Mahindre, također ističe da se izazovi radne snage protežu i dalje od puštanja u rad novih lokacija. S rastom virtualizacije i usluga u cloudu, kao i sve jače uloge edge računalstva u 5G-u, mijenja se i skup potrebnih softverskih vještina i znanja u telekomunikacijskoj industriji, rekao je Sharma.

Složenost mreže

Sharma navodi upravljanje složenošću mreže kao jedan od najznačajnijih operativnih izazova u 5G. To je otežano relativno brzim prelaskom ne samo s 4G-a na 5G, već i s nesamostalne 5G arhitekture na samostalnu. Iako prijelaz na 5G SA donekle pojednostavljuje upravljanje mrežom od kraja do kraja (E2E), ono nije potpuno rješenje. Sharma kaže da ako gledate telekomunikacijske mreže na temelju njihovih krajnjih korisnika, vrsta dostupnih 5G uređaja i pojaseva koje podržavaju, penetracija 5G uređaja i dalje predstavlja problem. Vjerojatno će postojati stalni nedostatak kontinuiteta među uređajima, čak i ako ima kontinuiteta u cijeloj mreži. Osim toga, rekao je da, baš kao i u LTE-u, omogućavanje glasovnih usluga preko nove mreže (u ovom slučaju VoNR) ne ide ukorak s podrškom za podatkovne usluge.


Mreža je sada dinamičnija…i skalabilnija. Dakle, iz operativne perspektive, morate to moći razumjeti i prilagoditi se promjeni.

Sophie Legault
Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava