Obilježavamo 50 godina od prvog poziva s mobilnog telefona

Autor: Redakcija
event 03.04.2023.
Foto: Shutterstock

Martin Cooper, bivši potpredsjednik Motorole i direktor istraživanja i razvoja, upotrijebio je Motorola DynaTAC 8000X za prvi telefonski poziv s komercijalno dostupnog mobilnog telefona sa Šeste avenije u New Yorku. Ovaj događaj označio je ključan trenutak u društvu, omogućivši ljudima da komuniciraju s bilo kim, bilo gdje i bilo kada, bez spajanja na fiksnu liniju.

Motorola ima dugu povijest pokretanja inovacija u mobilnoj industriji, uključujući revolucionarna postignuća kao što su prvi pametni telefon na preklop i prvi komercijalno dostupan pametni telefon s mogućnošću nadogradnje na 5G na svijetu.

Ipak, najznačajniji trenutak u povijesti mobilne telefonije dogodio se prije točno 50 godina, 3. travnja 1973. godine.

Tada je Martin Cooper, izumitelj prvog prijenosnog mobitela, obavio povijesni prvi javni telefonski razgovor, znajući da je to tek početak. Vjerovao je da Motorola i industrija mobilnih telefona započinju revoluciju u osobnim komunikacijama, a tvrtka je sve otada nastavila biti na čelu mnogih drugih revolucionarnih tehnologija i inovacija koje su oblikovale svijet u kojem živimo.

Prvi komercijalno dostupan mobitel, Motorola DynaTAC 8000X, bio je glomazan i skup uređaj, duljine 10 inča (25,4 cm) i težine 1,1 kg. Telefon je prvenstveno bio namijenjen za korištenje u Sjedinjenim Američkim Državama i prodavao se po cijeni od 3.995 dolara, što bi bilo ekvivalentno oko 10.000 dolara u današnjoj vrijednosti. Unatoč visokoj cijeni, DynaTAC 8000X bio je popularan statusni simbol i pomogao je otvoriti put širokoj primjeni mobilnih telefona u nadolazećim godinama.

94-ogodišnji Cooper je na nedavno održanom Mobile World Congressu u Barceloni dobio nagradu za životno djelo koje mu je dodijelila svjetska udruga mobilnih operatora GSMA. Istaknuo je da je razvoj mobilnih tehnologija „nepredvidiv”, ali je uvjeren da mobilne i s njima povezane industrije pružaju tehnologiju koja koristi društvu, revolucionizirajući obrazovni i zdravstveni sustav.

Sve se te stvari sada počinju događati, a to su stvarne stvari koje je mobilni telefon omogućio.

Martin Cooper

Kaže da sada u svijetu ima više pretplatnika na mobilnu telefoniju nego što ima ljudi, dok dvije trećine svjetske populacije ima osobne mobitele. Telefon postaje produžetak osobe – zaključio je „otac mobitela”.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava