Nova tehnologija mogla bi iskoristiti gotovo neograničene zalihe svježe vode

Autor: Redakcija
event 28.12.2022.
Foto: Shutterstock

Na Zemlji nema dovoljno svježe vode, što je problem za koji se očekuje da će se samo pogoršavati u nadolazećim godinama, a recikliranje i ograničavanje vode samo je privremeno rješenje.

Znanstvenici imaju misiju pronaći nove izvore kako bi zadovoljili rastuće potrebe za vodom.

Jedan trenutno neiskorišteni izvor je vodena para iznad oceana, koja je gotovo neograničena što se tiče zaliha. Nova studija opisuje kako bi se strukture za žetvu mogle koristiti za pretvaranje ove pare u pitku vodu.

„Na kraju ćemo morati pronaći način da povećamo opskrbu svježom vodom jer očuvanje i reciklirana voda iz postojećih izvora, iako neophodna, neće biti dovoljna za zadovoljenje ljudskih potreba“, kaže inženjerka građevinarstva i zaštite okoliša Praveen Kumar sa Sveučilištu Illinois u Urbana-Champaignu.

Mislimo da naša predložena metoda to može učiniti u velikim razmjerima.

Sa širinom od oko 210 metara i visinom od 100 metara – što je otprilike visina velikog broda za krstarenje – predložena struktura oponaša prirodni ciklus vode na način na koji transportira, kondenzira i skuplja vodu.

Vlažan zrak bi se prenosio od tik iznad površine oceana do obližnje obale, gdje bi sustavi za hlađenje mogli kondenzirati vodenu paru u tekućinu. Sve bi ovo radilo na obnovljivu energiju vjetra ili solarnu energiju, kažu iz tima.

Iako istraživači nisu dali pojedinosti o svom dizajnu, izračunali su količinu vlage koja se može ekstrahirati na 14 lokacija studije diljem svijeta. Samo jedna od ovih instalacija potencijalno bi mogla zadovoljiti prosječne dnevne potrebe za pitkom vodom za oko 500.000 ljudi.

To bi mogao biti veliki dodatak postrojenjima za desalinizaciju koja već rade na mnogim mjestima diljem svijeta za uklanjanje otopljenih soli iz morske vode.

„To prije nije učinjeno i mislim da je to zato što su istraživači toliko usredotočeni na kopnena rješenja – ali naša studija pokazuje da i druge mogućnosti zapravo postoje“, kaže Francina Dominguez, znanstvenica koja proučava atmosferu sa Sveučilišta Illinois Urbana-Champaign.

Slatka voda – koja je potrebna za piće, kupanje i navodnjavanje – čini samo tri posto svjetske vode, od čega je većina previše zagađena ili nedostupna za praktičnu upotrebu. Iako smo vidjeli nekoliko obećavajućih projekata koji mogu povećati pristup izvorima svježe vode, još uvijek čekamo tehnologiju koja može napraviti stvarnu razliku.

Nestašica pitke vode često najviše pogađa najsiromašnije ljude na svijetu, s posljedicama na zdravlje, sigurnost i prihode. Nešto poput ovdje predloženog sustava ima potencijal napraviti golemu razliku bez oštećenja ekosustava ili okoliša.

Kao dio svoje studije, istraživači su također razmatrali potencijalne posljedice klimatskih promjena i suhih područja koja postaju sve suša, no zaključili su da će njihov sustav i dalje biti održiv čak i dok se planet zagrijava.

„Klimatske projekcije pokazuju da će se protok oceanske pare s vremenom samo povećavati, osiguravajući još više zaliha slatke vode”, kaže Rahman. „Dakle, ideja koju predlažemo bit će izvediva u okviru klimatskih promjena.“

Ovo pruža prijeko potreban i učinkovit pristup za prilagodbu klimatskim promjenama, posebno za najosjetljivije skupine stanovništva koje žive u sušnim i polusušnim krajevima svijeta.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Scientific Reports.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava