IDEJA IZ SPLITA

DotYourSpot – Mlada ekipa koja pomoću 5G-a želi promijeniti ugostiteljstvo

Autor: Marina Šunjerga
event 21.02.2022.
Foto: DotYourSpot

Entuzijastična ekipa iz Splita, njih zasad 14, okupljena u tvrtki DotYourSpot, na tržište će uskoro staviti aplikaciju za koju vjeruje da će unaprijediti hrvatsko ugostiteljstvo, kako za vlasnike tako i za goste.

Razvijaju rješenje koje će optimizirati sustav rezervacija u restoranima i klubovima te ujedno osigurati veću efikasnost narudžbi i poslovanja u ugostiteljstvu. Aplikacija pod nazivom DotYourSpot trebala bi se pojaviti na tržištu početkom iduće godine, a do tada je tim već plasirao nekoliko inovativnih proizvoda prepoznatih na lokalnoj i regionalnoj sceni.
Razgovarali smo s osnivačem tvrtke Zlatkom Kovačićem, koji nam je objasnio kako će aplikacija funkcionirati, ali i najavio je da razvijaju software koji bi trebao objediniti sve usluge i proizvode u ugostiteljski sustav. O finalnom proizvodu ne otkriva mnogo jer je u fazi razvoja, ali ističe da je za podloga za njegovu realizaciju 5G mreža, koja će omogućiti puni potencijal usluge vidljiv u realnom vremenu.

No vratimo se na samu aplikaciju. DotYourSpot aplikacija prije svega će omogućiti jednostavne rezervacije za goste restorana, klubova ili evenata u nekoliko klikova i plaćanje pologa za rezervaciju stolova u nekom ugostiteljskom objektu. Zvuči jednostavno? Zamisao počiva na velikoj ponudi objekata u samoj aplikaciji, pa će se tako gostima ponuditi pregled lokala i događanja u gradu u kojem se nalaze, kao i biranje i rezervaciju stolova.
„Pomoću naše aplikacije korisnici će dobiti uvid u ponudu ugostiteljskih objekata u gradu, njihove cjenike, moći će birati i rezervirati mjesta i kupovati karte za evente. U klubovima će VIP stolovi imati posebnu mogućnost, a to je da odmah odaberete piće za tu večer koje će vas dočekati po dolasku. Svakom rezervacijom korisnik će skupljati bodove, a potom će ih moći iskoristiti u obliku popusta ili drugih nagrada”, objašnjava Kovačić za 5G.hr. Aplikacija će biti korisna i za ugostitelje jer će pratiti potrošnju gosta, njegove navike, pića koja bira, pa će se stvoriti i svojevrsni profil gosta koji je rezervirao mjesto u određenom objektu.

Mlada tvrtka iz Splita, koju su pokrenuli Zlatko Kovačić, Karlo Đuderija i Mario Azinović, tržištu zasad nudi dva vrlo zanimljiva proizvoda. Krenuli su s QR kodovima, odnosno QR cjenicima, koji su postali pravilo u svim ugostiteljskim objektima tijekom pandemije izazvane koronavirusom. Danas njihove QR cjenike koristi oko 200 lokala iz cijele Hrvatske, a Kovačić nam otkriva da su dobili upite i iz Njemačke, Austrije, Švicarske i Bosne i Hercegovine.
DotYourSpot QR naljepnice ističu se po tome što su individualizirane u odnosu na svaki objekt, dopuštaju brzu i jednostavnu promjenu cjenika u stvarnome vremenu te ugostiteljima stavljaju na raspolaganje detaljnu statistiku pregleda, koja im pomaže prilikom donošenja poslovnih odluka, pojasnili su nam.

„Skeniranjem naših cjenika otvara se cjelovita aplikacija koja postoji na našim serverima i koju gosti i ugostitelji mogu koristiti bez preuzimanja ikakvih PDF datoteka ili aplikacija. Zbog toga se naši digitalni cjenici otvaraju brzo, mogu se individualizirati i izmijeniti u realnome vremenu prema željama ugostitelja, te su neusporedivo pregledniji, jednostavniji za korištenje i, realno, ljepši. Međutim, mi ni u jednome trenutku nismo stali sa razvojem našeg sustava. Upravo se po tome ističemo od nekih drugih sustava digitalnih cjenika koji se baziraju na web stranicama ili primitivnijim progressive web aplikacijama”, kaže Kovačić pa najavljuje da će QR cjenici biti prevedeni na više od 10 jezika, automatski konvertirati euro, dolar i funte te davati detaljan opis svakog artikla, uz nutritivne vrijednosti i alergene.
Također, dodaju veći broj tema, neograničen broj dodavanja kategorija, potkategorija i samih artikala te mogućnost samostalnog dodavanja pop-up reklame za akcijske proizvode ili evente.

Drugi aktivni proizvod razvijen je za vlasnike, voditelje i menadžere ugostiteljskih objekata. Riječ je o Reservation Management sustavu, zaduženom za vođenje rezervacija i dodjeljivanja stolova.
„Algoritam zna u koliko sati imate najveće opterećenje, javi kada treba povećati smjene konobara, a moći će i predvidjeti koliko će gostiju sjediti za kojim stolom. Neće se događati overbooking niti nepredviđene situacije,” kaže Kovačić.

Ideju za ove inovativne ideje Zlatko Kovačić dobio je nakon pokušaja ispijanja kave u lokalnom kafiću:
„Nakon godina provedenih na brodu, shvatio sam da me to ne ispunjava pa sam se odlučio vratiti. Fokusirao sam se na čitanje knjiga i dobivanje novog znanja, a ideju za ovaj projekt dobio sam kada sam s curom išao u kafić na piće. Uvijek idemo u taj kafić, ali rijetko kad nađemo mjesto. Onda sam se zapitao: ‘Zašto ovdje često ne možemo sjesti? Da bar unaprijed možemo znati ima li mjesta.’ I tada mi je palo na pamet da napravimo nešto što bi nam pomoglo da se unaprijed predbilježimo za stol a da ne trebamo za to obaviti telefonski poziv. U sezoni u Splitu ne možete ni sjesti u neke popularne kafiće u određeno doba dana, o noćnim klubovima i restoranima da ne govorim. Upravo iz ovoga problema nastala je ideja za stvaranjem jednostavne aplikacije koja bi istodobno dopustila pretraživanje ugostiteljskih objekata u blizini, provjeru kvalitete objekata i automatsku rezervaciju.”

Budući da g. Kovačić nije programer niti je posjedovao znanje za razvijanje aplikacije, trebao mu je partner. Morala je to biti stručna osoba, ali prije svega osoba od velikog povjerenja, kaže, a jedini koji je ispunio oba kriterija bio je njegov prijatelj iz djetinjstva Karlo Đuderija. „Karlo je tada pristao i zajedničkim snagama krenuli smo na posao i oformili tim”, pojasnio je osnivač DotYourSpot firme.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava